Dr. Camelia Grigore: "Este prima dată când se desfăşoară o astfel de manifestare ştiinţifică internaţională în România" [interviu video]

Dr. Camelia Grigore
Dr. Camelia Grigore (arhiva personală)
Gina Sturdza
07.06.2014

Congresul de Laborator şi Conferinţa Regională a Societăţii Internaţionale de Monitorizare a Tratamentului şi Toxicologie Clinică (IATDMCT), care s-au desfăşurat în perioada 4 - 7 iunie 2014, la Sibiu, au reunit specialişti de laborator, clinicieni şi farmacişti, care şi-au prezentat opiniile privitoare la problemele pe care laboratorul trebuie să le rezolve în relaţie cu patologia clinică şi pe cele legate de domeniul nou al urmăririi terapiilor medicamentoase şi al toxicologiei clinice.

Organizate sub auspiciile societăţi ştiinţifice internaţionale: IATDMCT, IFCC, EFLM, manifestările ce s-au desfăşurat la Sibiu, au reunit specialişti de laborator, clinicieni şi farmacişti şi specialişti din Companiile din Industria în vitro şi Industria Farmaceutică.

Cu ocazia Congresului Societăţii Române de Medicină de Laborator (SRML) de la Sibiu am avut plăcerea să o intervievăm pe Dr. Camelia Grigore, Preşedinte SRML, care ne-a vorbit nu doar de evenimentul ştiinţific deosebit, ci şi de frumuseţea oraşului Sibiu, de artă, istorie şi multiculturalitatea lui, oraşul fiind cotat de revista Forbes ca al 8-lea "cel mai idilic loc din Europa”.

"Bine ne-aţi găsit şi bine v-am primit la cel de-al 12 cel de-al 21-lea Congres de Medicină de Laborator care are loc în această perioadă la Sibiu şi unde avem plăcerea să avem peste 200 de participanţi din ţară şi din străinătate, alături de prestigioşi speakers care ne vor vorbi din diverse domenii ale medicinii în general, pentru că, în acest an, Congresul are particularitatea de a fi multidisciplinar, în care medicina de laborator se vrea integrată în marea ştiinţă medicală, astfel încât clinicienii ne expun punctul lor de vedere, iar medicii de laborator îşi expun punctul lor de vedere vizavi de testele de laborator pe care noi le practicăm", a notat Dr. Camelia Grigore la începutul interviului.

"Medicina de laborator este o specialitate foarte complexă îmbinând multe, multe discipline. Suntem nişte medici polivalenţi care învăţăm şi practicăm apoi hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie - mai nou genetică - biologie moleculară, toxicologie clinică, sunt multe chiar şi numai enumerându-le.

Suntem deosebiţi de onoraţi ca şi societate ştiinţifică că am putut organiza în România acest meeting regional pentru faptul că toxicologia clinică şi urmărirea terapiilor medicamentoase reprezintă una dintre noutăţile din domeniul medicinei de laborator, pentru faptul că până acum toată lumea se concentra pe diagnostic, iar acum se concentrează foarte mult pe medicina personalizată, pe urmărirea terapiei la fiecare individ. Asta se va face în următorii ani cu teste care acum se dezvoltă şi care vor fi făcute de către laboratoarele medicale.

Din acest punct de vedere, acest simpozion este o noutate, este prima dată când se desfăşoară o astfel de manifestare ştiinţifică internaţională în România, şi laboratorul fiind principalul beneficiar al acestei noi ştiinţe am fost onoraţi să-i avem alături de noi pe cei mai renumiţi speakers din societatea internaţională. Sunt speakers care vin din Japonia cum este Dr. Yusuke Tanigawara, care este cel mai citat autor în domeniu în anul 2013, speakers care vin din Germania, din Belgia, din Canada, de peste tot unde se practică de mulţi ani toxicologia clinică şi urmărirea terapiilor medicamentoase şi care au fost onoraţi şi bucuroşi să vină să ne împărtăşească din cunoştinţele lor pentru că suntem, precum v-am spus, la un început de drum în acest domeniu", a mai adăugat preşedintele SRML.

Pentru a afla mai multe despre temele cele mai importante abordate la evenimentele SRML, Simpozionul dedicat tinerilor cercetători şi scopul acestuia, precum şi câteva din gândurile privitoare la Congres ale preşedintelui SRML, vă invităm să urmăriţi interviul integral acordat în exclusivitate Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor