Noi măsuri în dosarul traficului de sânge de la Centrul de Transfuzii din Slobozia

Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia a declanşat luni urmărirea penală faţă de directorul adjunct al Centrului de Transfuzie Sanguină din Slobozia, acuzat de acoperirea mai multor persoane care făceau trafic cu sânge.

Potrivit ziare.com, este vorba despre şefa centrului din Slobozia şi despre mai multe asistente, care le-ar fi vândut pacienţilor flacoane de sânge cu 50-200 de lei bucata. Potrivit procurorilor, directorul adjunct al Centrului de Transfuzie, Corina Posea, "a luat la cunoştinţă de săvârşirea unei fapte penale în legătură cu serviciul de către inculpata Stoian Cristiana Maria, coordonator al Centrului de Transfuzii Slobozia, şi a omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Este posibil ca şapte oameni să fi murit pentru că nu au primit sângele de care aveau nevoie: "Şapte persoane au murit. Nu pot să spun că nu ar fi murit oricum. Ideea e că au murit fără să primească sânge", a declarat, pentru Digi 24, Daniela Dediu, prim-procuror la Parchetul Slobozia.

Pe 10 iulie, la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă, precum şi în alte opt locaţii din acelaşi judeţ au loc joi o serie de percheziţii într-un dosar vizând vânzări de sânge. Pentru nouă persoane au fost emise mandate de aducere, cei nouă fiind acuzaţi de comiterea de abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual, delapidare, şantaj şi instigare la fals.

Potrivit procurorului, suspecţii ar fi vândut flacoane cu sânge pentru sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, iar dacă era vorba de grupe de sânge rare, suma urca până la 200 de lei.

Ulterior, anchetatorii au arătat că personalul Centrului de Transfuzii ar fi refuzat să ofere sânge unor oameni foarte bolnavi, existând şi cazuri de deces din acest motiv.