Liderii UE încep joi dezbaterea unei strategii pentru relaţionarea cu o Rusie aflată în criză

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Liderii Uniunii Europene vor dezbate joi viitorul relaţiilor lor cu Rusia, implicată în conflictul din Ucraina şi afectată de o criză financiară fără precedent, sub tutela polonezului Donald Tusk, care îşi face astfel intrarea pe scena europeană, scrie France Presse.

Şefii de stat şi de guvern urmează de asemenea să îşi dea acordul pentru un plan de investiţii de 315 miliarde de euro anunţat la sfârşitul lui noiembrie de noul şef al UE, Jean-Claude Juncker, preşedinte al Comisiei de o lună şi jumătate.

Ei se reunesc în plin haos financiar în Rusia, consecinţă mai ales a sancţiunilor economice impuse de Occidentali, în special de SUA şi UE. 'Situaţia economiei ruse va fi în mintea tuturor', potrivit unui diplomat european. Preşedintele Vladimir Putin, până acum foarte discret, ar urma sa se exprime inclusiv asupra acestei teme în jurul prânzului cu ocazia marii sale conferinţe de presă anuală.

Donald Tusk, care a preluat n la 1 decembrie, a programat încă de la primul său summit o dezbatere privind 'strategia' de adoptat cu privire la Moscova, conform mai multor surse europene. El a fost vreme de şapte ani premier al Poloniei, una dintre ţările cele mai angajate în reacţia europeană în conflictul din Ucraina. Nicio nouă sancţiune nouă nu va fi decisă. UE 'nu urmăreşte logica unei înăspriri', a afirmat un diplomat. 'Nu există o dorinţă prea mare de a-l provoca pe Putin', a spus un altul. 'Trebuie să continuăm eforturile politice', a adăugat o sursă franceză.

Marţi, preşedintele Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat telefonic cu Putin şi cu omologul ucrainean al acestuia Petro Poroşenko. Ei i-au îndemnat pe cei doi să 'reia discuţiile' şi să 'nu mai piardă timp' în ceea ce priveşte implementarea procesului de pace.

Dincolo de aceasta, Cei 28, care vor să păstreze un echilibru între fermitate şi dialog cu Moscova, vor trebui să reflecteze şi asupra viitorului sancţiunilor grele decise în această vară, care vor expira în iunie anul viitor. 'Toată lumea este de acord că sancţiunile au un impact, dar ele nu sunt un scop în sine', potrivit unei surse europene, care a remarcat că Rusia nu şi-a modificat deloc politica în Ucraina.

Această criză 'rămâne un subiect de gravă preocupare şi (...) este important să transmitem un mesaj politic clar', a cerut Tusk. UE, care a cheltuit deja 1,6 miliarde de euro pentru Ucraina, îşi va reitera disponibilitatea de a face şi mai multe, în schimbul implementării de reforme. Dat fiind că nu a fost invitat la summit după cum îşi dorea, Poroşenko a decis să stea departe de Bruxelles, notează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe