Salată de varză roşie - vibrantă şi hrănitoare

Salată de varză roşie
Salată de varză roşie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o salată în culori vibrante care ne înveseleşte în zilele mohorâte ale iernii. Pe lângă culoarea purpurie şi densă, varza roşie pare să fie mai deosebită la gust decât cea albă. De asemenea, conţine vitamina C în cantitate dublă şi este bogată în fibre şi antioxidanţi. Culoarea roşie vibrantă, contrastează plăcut cu galbenul pal al gutuii. Nucile adăugate, aduc pe lângă consistentă, un aport de proteine vegetale, bogate în uleiuri şi minerale.

Bucăţelele de brânză adăugate la final, transformă salata într-un fel de mâncare numai potrivită pentru o masă de seară. Aceasta salată se poate prepara în două variante: crudă sau gătită.

Ingrediente:

1/2 căpăţână de varză roşie,

1 gutuie sau un măr de culoare galben verzuie,

1 ceapă mică roşie,

1 căţel de usturoi,

100 g miez de nucă,

2 - 3 linguri de ulei de măsline,

100 ml oţet balsamic,

sucul de la o jumătate de lămâie,

1/2 linguriţă de seminţe de chimen (opţional),

sare şi piper după preferinţă,

100 g brânză (opţional)

Modul de preparare:

Varza se curăţă de cotoare şi se taie fideluţă. Ceapa se curăţă şi apoi se taie în rondele subţiri. Usturoiul se mărunţeşte fin sau se dă prin presa de usturoi. Gutuia/ mărul se taie pe lungime în 8 părţi egale, se curăţă de sâmburi apoi se taie pe lăţime în felii subţiri.

Varianta crudă:

Varza se taie cât se poate se subţire, se presară cu sare şi se frământă bine într-un vas mare de plastic. Se scurge de lichidul pe care-l lasă şi se pune în castronul de salată.

Peste ceapa tăiată şi usturoiul mărunţit se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie şi se adaugă 2 linguri de ulei; se lasă deoparte câteva minute, după care se toarnă peste varza frământată. Prin acest procedeu se îndepărtează amăreala şi o parte din iuţeala cepei şi a usturoiului.

Varianta gătită:

Într-o tigaie mare, se încălzesc 2 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul. După o jumătate de minut se pun nucile, apoi varza tăiată fideluţă. Se amestecă bine, iar după aproximativ 5 minute se adaugă 2-3 linguri de oţet balsamic şi dacă e nevoie şi puţină apă.

Se fierbe cam 10 minute, până când varza se înmoaie puţin dar e încă crocantă. Se ia de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.

Indiferent de variantă, peste amestecul de varză, ceapă şi usturoi se adaugă feliile de gutui, sare, piper, chimen, oţet balsamic şi sucul rămas de la jumătatea de lămâie.

Se serveşte ca atare sau asortată cu brânză: telemea, de capră, bucăţele de brânză asortate, caşcaval ras, etc.

Vă dorim poftă bună!