Salată de smochine cu brânză de capră şi rucola

Salată de smochine
Salată de smochine (Maria Matyiku / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Un deliciu de salată numai bună de preparat atunci când smochinele dau în pârg. Smochinele, cu dulceaţa lor delicată, dau salatei o savoare deosebită, acestea complementându-se excelent cu brânza cremoasă de capră şi gustul uşor astringent al rucolei. Este o salată de sezon consistentă, hrănitoare şi deosebit de gustoasă.

Ingrediente:

250 g rucola (sau un amestec de salată verde, spanac şi rucola),
2 linguri sâmburi de migdale tăiate în felii subţiri (sau nuci prăjite şi zdrobite în bucăţele),
2 linguri de brânză de capră,
3-4 bucăţi de smochine proaspete, tăiate în sferturi,
un ardei iute (opţional)

pentru dressing:
un căţel de usturoi,
5-6 bucăţi de zmeură,
câteva crenguţe de pătrunjel verde,
sare şi piper după preferinţă,
4-5 linguri de ulei de măsline
3-4 linguri de oţet balsamic,
2-3 linguriţe de suc de lămâie proaspăt,

Modul de preparare:

Pentru prepararea dressingului, presaţi mai întâi căţelul de usturoi folosind presa de usturoi, apoi zdrobiţi zmeura, adăugaţi pătrunjelul tocat mărunt, puţină sare şi piper şi amestecaţi bine până când se formează o pastă.

Adăugaţi pe rând uleiul, alternând cu puţin oţet şi suc de lămâie. Când toate ingredientele sunt încorporate, puneţi dressingul deoparte pentru câteva minute, pentru a lăsa aromele să se combine.

Între timp, amestecul de rucola şi salată verde se spală bine, se zvântă de apă şi se pune într-o salatieră. În mijlocul castronului se aşează o lingură de brânză peste care se presară puţin piper şi nucile sau migdalele prăjite.

De jur împrejurul brânzei se pun sferturile de la două smochine, şi se aşează asemenea petalelor unei flori.

Restul de brânză se rupe în bucăţele mici şi se amestecă printre rucola şi salata verde. La fel se procedează cu restul de migdale sau nuci. Smochinele rămase se taie în felii mai subţiri şi se împrăştie printre frunzele de salată.

Dressingul se amestecă bine apoi se toarnă peste salată. Opţional, peste brânza din mijloc puteţi presăra puţin ardei iute.

Vă dorim poftă bună!