Sala Palatului: Târg internaţional de universităţi. Români care învaţă în străinătate îşi povestesc experienţele

(photos.com)
Cristina Boiangiu
14.03.2013

Tinerii care doresc să-şi continue studiile în străinătate vor putea afla despre cum este viaţa de student român peste hotare de la colegii lor de generaţie care au făcut acest pas. Mărturiile acestora vor putea fi ascultate la RIUF (Romanian Internaţional University Fair – n.r. Târgul Internaţional Universitar din România), care va avea loc pe 16 şi 17 martie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Cei care sunt interesaţi de studii în străinătate vor putea adresa întrebări atât reprezentanţilor unor universităţi de renume, care vor fi prezenţi la târg, cât şi tinerilor care deja au experienţa unor ani de facultate în afara ţării.

“Reprezentanţii universităţilor din străinătate îi vor informa pe vizitatori despre programele de studii, taxe, posibilităţile de finanţare, iar studenţii români vor povesti despre experienţele lor, cum s-au descurcat la faţa locului, ce greutăţi au întâmpinat şi cum le-au rezolvat”, a declarat, pentru Epoch Times, Raluca Apostol, manager de Relaţii Publice la Grup Educativa, organizatorul târgului.

La ediţia a 12-a a RIUF vor fi prezente peste 100 de universităţi din Europa şi SUA ai căror reprezentanţi le vor vorbi elevilor şi studenţilor români despre cum pot urma un program de studiu în străinătate. Este vorba atât despre studii universitare, cât şi postuniversitare. Pe parcursul celor două zile, sunt aşteptaţi 6.000 de vizitatori care vor fi informaţi despre taxele de şcolarizare, posibilităţi de finanţare, ce programe sunt disponibile în domeniile de interes pentru ei şi care este procesul de aplicare.

Cei care se află pentru prima dată la un astfel de târg şi au nevoie de îndrumare vor avea acces la consiliere gratuită pentru a putea găsi programele de studii potrivite.

RIUF este singurul târg la care tinerii pot discuta cu studenţi şi absolvenţi români de la universităţile de top din lume. Reprezentanţi de la MIT (universitate plasată pe locul 1 în topul mondial QS), Harvard, Princeton, University of Paris-Sorbonne, London School of Economics şi University College London vor povesti vizitatorilor ce înseamnă să fii student la o universitate de top din lume, au precizat organizatorii târgului.

Vizitatorii vor putea merge la zeci de standuri ale universităţilor din Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Suedia, Belgia şi alte 15 ţări, ale organizaţiilor care desfăşoară programe de dezvoltare personală şi profesională, cursuri de limbă, cărţi şi multe altele.

Sesiuni de admitere pe loc

În cele două zile ale târgului se vor desfăşura şi sesiuni de admitere pe loc. Cei care sunt interesaţi de acest gen de admitere, trebuie să se documenteze din timp pe site-ul târgului, să-şi aleagă universităţile de care sunt interesaţi şi programele de studii şi să pregătească actele solicitate. Cu acestea se vor prezenta în faţa reprezentanţilor universităţii dorite, vor susţine un interviu de 15 minute şi vor primi răspunsul pe loc.

“Mai avem ediţii ale târgului nostru care se desfăşoară la Timişoara şi Iaşi, pe 19 şi respectiv pe 21 martie, la care cei interesaţi se pot înscrie la admiterea pe loc. Toţi cei care participă la acest tip de admitere trebuie să ştie că primesc o ofertă condiţionată. Ei trebuie să prezinte diploma de Bacalaureat, după ce o vor obţine, şi să aibă media peste 8”, a precizat Raluca Apostol.

Vizitatorii care participă la sesiuni de prezentări la târg au ocazia să poarte discuţii mai aprofundate cu reprezentanţii universităţilor şi pot fi remarcaţi de aceştia, ceea ce poate fi util la procesul de aplicare.

La prezentări vor fi făcute publice informaţii despre diferitele sisteme academice şi particularităţile lor, facilităţile oferite de universităţi pentru studenţi, paşii necesari realizării unei aplicaţii la studii în străinătate şi oportunităţile de carieră, precum şi modul în care universităţile îşi ajută absolvenţii să aleagă domeniul potrivit.

Cei care doresc să participe la prezentări trebuie să se înscrie pe site-ul RIUF. Vizitatorii pot câştiga premii, fiind înscrişi cei care vor completa un chestionar disponibil la standul de tombolă. Premiile sunt carduri cadou pentru a cumpăra cărţi, cursuri de limbă engleză şi germană, pachete de cosmetice sau reduceri pentru susţinerea testelor IELTS şi TEOFL.

“Am observat un interes ridicat de la an la an pentru studiile în străinătate. Vizitatorii sunt mai pregătiţi, strâng mai multe informaţii din timp. Conform unei statistici a UNESCO, la nivelul anului 2009, 25.000 de români erau la studii în străinătate, iar numărul noilor admişi la studii peste hotare era de 5.000. Nu am observat să existe o reticenţă din cauza crizei, ci doar o uşoară scădere a interesului în ultimii doi ani, de când s-au înregistrat rezultate foarte slabe la Bacalaureat”, a concluzionat Raluca Apostol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor