S-au descoperit două partituri originale ale autorului simfoniei "The Planets", Gustav Holst

Lucrările originale au apărut într-o bibliotecă din Noua Zeelandă, dar nimeni nu ştie cum au ajuns acestea aici, în stare perfectă.

Folk Songs From Somerset
Folk Songs From Somerset (Bay of Plenty Symphonia)

Ca într-o conjuncţie planetară ciudată, în Noua Zeelandă au apărut două partituri necunoscute ale compozitorului britanic Gustav Holst. Este vorba despre Folk Songs from Somerset („Cântece populare din Somerset”) şi Two Songs Without Words („Două cântece fără cuvinte”), datând din 1906. Descoperirea a fost anunţată de ziarul britanic The Guardian. Uimeşte faptul că au ajuns în această ţară şi că se află într-o condiţie excelentă.

Holst a intrat în istoria muzicii mai ales pentru suita orchestrală The Planets („Planetele”), compusă între 1914 şi 1916, ce arăta interesul său pentru influenţa planetelor dar, de-a lungul anilor, a fost revendicată ca fiind un apel la trezire în faţa diferitelor escaladări militare. În afară de interesul demonstrat în domeniul simfonic, Holst, care a murit în 1934, a arătat un mare interes pentru folclor.

De fapt, este considerat, alături de prietenul său Ralph Vaughan Williams, un exponent al naţionalismului muzical britanic, dar şi un modernist agresiv. Împreună au colectat o bună parte din patrimoniul necunoscut al tradiţiilor engleze şi de aici vine importanţa acestei noi descoperiri.

Partiturile se află în biblioteca Bay of Plenty Symphonia, o orchestră şi instituţie muzicală, în apropiere de North Island. Sunt într-o stare excelentă, cu semne minime de deteriorare, a declarat Bronya Dean, un expert în muzică. Ea a autentificat partiturile, examinând caligrafia din manuscrisele originale care se află în arhiva autorului în Anglia.

Piesele descoperite au fost cedate în perioada când autorul încă trăia, mai exact în 1906. Se pare că autorul, care le-a interpretat el însuşi ca dirijor al City of Bath Pump Room Orchestra, nu a fost mulţumit de rezultat, dar a folosit unele părţi ale acestora pentru a lucra la opera sa A Somerset Rapsody, datând din 1907. Aceasta este încă interpretată astăzi, deşi nu la fel de mult ca The Planets.

Experţii şi cei responsabili de moştenirea autorului au lăudat descoperirea ca fiind "ceva remarcabil" şi au anunţat că în curând partiturile se vor întoarce înapoi în ţara lor de origine. Responsabilii instituţiei în care au fost descoperite şi-au arătat disponibilitatea de a le ceda.

Mai multe informaţii: The Guardian, The Planets