Melodiile pot alina bolile

Ateneul Român, concert simfonic susţinut de Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei. Dirijor Adriano Marian, Iulian Gâneş-vioară, Lavinia Ştirbu-Sokolov, pian
Ateneul Român, concert simfonic susţinut de Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei. Dirijor Adriano Marian, Iulian Gâneş-vioară, Lavinia Ştirbu-Sokolov, pian (Epoch Times România)

Muzicoterapia îşi are rădăcinile în antichitate datând de aproximativ 4.000 de ani înaintea erei noastre. Încă din acea perioadă, erau cunoscute efectele curative şi relaxante ale anumitor sunete, care au fost foarte mult utilizate de egipteni, hinduşi şi greci. Cu trecerea timpului, această ştiinţă foarte aproape de artă a trecut prin multe urcuşuri şi coborâşuri pentru a-şi recupera în zilele noastre splendoarea din trecut.

Astăzi muzicoterapeuţii au studiat efectele pe care le au multe melodii pentru organismul uman şi au posibilitatea de a oferi cocteiluri muzicale ce pot acţiona ca şi medicamentele. Durata şi eficienţa tratamentului variază în funcţie de fiecare persoană şi este bine ca în fiecare sesiune de muzicoterapie să se insiste pe relaxarea corpului. Muzicoterapeuţii au afirmat că dedică relaxării corpului suficient timp, pentru ca acesta să fie pregătit complet şi constant în timpul audiţiilor.

În afară de efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii, s-a demonstrat că muzica contribuie şi ajută la stimularea atenţiei şi imaginaţiei.

Prezentăm mai jos câteva compoziţii care pot atenua sau anihila anumite stări şi suferinţe:

Bucurie : Opera Aida de Giusepe Verdi şi Uvertura de Rienzi de Richard Wagner.

Aparatul digestiv: Zile îndepărtate (cântec popular scoţian) şi Marşul Slav de Piotr Ilici Ceaikovski.

Bronşită: Concertul pentru flaut şi harpă de Mozart şi Marşul Nupţial al lui Mendelssohn Bartholdi.

Colesterol: Simfonia nr.9 în Do major, Andante de Schubert; Anacreon-uvertura de Luigi Cherubini şi Regele Gnomos de Schubert.

Depresie: Concertul pentru pian nr.2 de Rahmaninov şi Allegro ma non tropo de Ceaikovski.

Durere de cap: Imnul Soarelui de Rimsky-Korsakov , Visul de amor de Franz Liszt şi Concertul pentru coarde,Allegro de Vivaldi.

Boli hepatice: Simfonia nr.33 în Şi minor de Amadeus Mozart, Concertul de oboi al lui Vivaldi şi Clar de Lună de Claude Debussy.

Constipaţie: Requiem, Opus 48 de Gabriel Faure şi Visuri de Franz Schuman.

Gripă: Daphnis şi Cloe de Maurice Ravel şi Serenada de Enric Enrico Toselli.

Insomnie: Nocturna de Chopin, Adagio pentru coarde de Barber şi Preludiu pentru siesta unui faun -creatură mitologică jumătate om jumătate cal - de Claude Debussy.

Lumbago: Simfonia Jupiter de Amadeus Mozart şi Simfonia nr.9 în Re minor, Allegro prestoso de Ludvig van Beethoven.

Nervi: Lebăda de Saint-Saens şi Uvertura de Rienzi de Richard Wagner.

Fumat: Târgul trandafirului în lume de Praetorius, Viaţa de artist de Richard Strauss şi Dansul Spaniol nr.5 de Enrique Granados.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.