S-a spart gheaţa / Oficial american îl acuză pe Putin de corupţie

În premieră, un oficial din cadrul Trezoreriei SUA a declarat că preşedintele rus Putin este corupt. Kremlinul a negat acuzaţia şi a cerut agenţiei americane să prezinte dovezi în acest sens.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Adam Szubin, subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare din cadrul Trezoreriei SUA, l-a acuzat, luni, pe liderul rus Vladimir Putin de corupţie, într-un interviu cu BBC.

“Putin este corupt şi guvernul SUA ştie acest lucru de mulţi, mulţi ani”, a declarat Szubin programului Panorama de la BBC.

“L-am văzut îmbogăţindu-şi prietenii, aliaţii apropiaţi şi marginalizându-i pe cei care folosesc active de stat dar pe care nu îi consideră prieteni. Indiferent dacă este vorba de bogăţia energetică a Rusiei sau de alte contracte de stat, el le direcţionează către oamenii despre care crede că îl vor servi şi îi va exclude pe ceilalţi. Pentru mine, aceasta este o imagine a corupţiei”, a declarat Szubin, fiind citat de BBC.

Este pentru prima dată când un oficial american îl acuză direct pe Putin de corupţie, a precizat BBC.

În 2014, SUA a impus sancţiuni asupra mai multor aliaţi ai lui Putin şi a declarat că preşedintele rus are investiţii secrete în sectorul energetic, dar nu au fost făcute niciun fel de acuzaţii directe privind corupţia.

Kremlinul a respins acuzaţiile. “Niciuna dintre aceste întrebări sau chestiuni nu trebuie să primească un răspuns [din partea noastră], deoarece ele sunt pură ficţiune”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Putin, când BBC i-a cerut să comenteze pe marginea acuzaţiilor.

În plus, Peskov a susţinut marţi că declaraţia făcută de Trezoreria SUA reprezintă o acuzaţie oficială care necesită dovezi, deoarece “formularea unor astfel de acuzaţii de către agenţii precum Trezoreria SUA, fără dovezi reale, pătează imaginea agenţiei respective”, a raportat agenţia de ştiri RIA Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe