Ruşii nemulţumiţi de politica dusă de Putin, inclusiv cu ţările CSI

Tatiana Chiriac
25.02.2012

Tot mai mulţi ruşi sunt nemulţumiţi de modul în care decurg relaţiile dintre Federaţia Rusă şi ţările CSI. Dacă anul trecut 60% din cetăţenii ruşi considerau că în perioada guvernării lui Putin şi Medvedev relaţiile dintre cele două entităţi s-au îmbunătăţit, anul acesta doar 40% afirmă acelaşi lucru.

Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de Institutul independent Centrul Levada. Totodată, 19% dintre respondenţi (anul trecut 9%) sunt de părere că relaţiile s-au înrăutăţit, iar 35% (anul trecut 25%) că au rămas la acelaşi nivel.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 20 - 23 şi 27 – 30 ianuarie 2012 pe un eşantion reprezentativ de 1600 de persoane cu vârsta de peste 18 ani în 130 de localităţi din 45 de regiuni ale ţării. Eroarea statistică fiind de 3,4%.

Deşi în ultimul timp, în legătură cu apropierea alegerilor prezidenţiale în Rusia au loc tot mai multe acţiuni de protest în susţinerea candidaturii la funcţia de preşedinte a actualului premier, încă începând cu luna decembrie în centrul Moscovei, zeci de mii de persoane au scandat, cerând demisia lui Vladimir Putin.

Una din cele mai numeroase manifestaţii în susţinerea candidatului Putin s-a desfăşurat pe stadionul „Lujniki” din Moscova la 23 februarie, dată la care Rusia marchează Ziua apărătorului patriei. Tribunele stadionului, care au o capacitate de 80.000 locuri, erau pline încă înainte ca să înceapă evenimentul. Oamenii au stat chiar pe terenul de fotbal, care era special amenajat pentru aceasta. La protest au venit V. Putin şi toţi deputaţii din Partidul „Rusia Unită”, scrie presa rusă.

Potrivit poliţiei ruse, la miting au venit 130.000 de persoane. Participanţii au fost aduşi la „Lujniki” cu transport achitat de organizatori.

Presa rusă a mai scris că autorităţile locale au mobilizat angajaţii uzinelor, bugetarii la manifestaţiile pro-Putin, care vor ca aceasta să reprezinte o replică la mitingurile de protest ale opoziţiei, iniţiate după alegerile parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită. Opoziţia şi observatorii internaţionali au acuzat fraude masive la scrutin, în favoarea formaţiunii lui Putin.

La 26 februarie, cu o săptămână înainte de prezidenţiale, opoziţia intenţionează să organizeze un miting pentru alegeri curate. Acţiuni similare - contra puterii şi în sprijinul ei - au fost anunţate deja şi pe 4 şi 5 martie.

Actualul premier Vladimir Putin a mai deţinut funcţia de preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2008. Întrucât Constituţia nu îi permitea să petreacă la Kremlin mai mult de două mandate consecutive, el l-a desemnat succesor pe Dmitri Medvedev. După o pauză de patru ani, Legea fundamentală îi permite să revină la preşedinţia Rusiei, de data aceasta pentru şase ani, întrucât mandatul de preşedinte a fost prelungit între timp.

Deşi se bucură în continuare de o largă popularitate, vocile contestatare la adresa lui Putin s-au înteţit în Rusia. El este criticat pentru stilul său autoritar, cenzura în presă şi descurajarea oricărei opoziţii reale.

Jurnalista publicaţiei ruse "Kommersant", Anastasia Karimova a realizat un film de 35 minute cu denumirea „Adevărata faţă a lui Putin”, unde îl prezintă pe “Adevăratul Vladimir Putin”. Filmul nu va fi difuzat la posturile federale ruseşti de televiziune, asta din cauza cenzurii în mass-media controlată de putere, spun autorii filmului.

“La ce a ajuns ţara, când unica condiţie impusă autorităţilor din partea cetăţenilor este “să fie oneşti”, opinează cunoscutul jurnalist rus. Funcţionarii trăiesc asemeni şeicilor saudiţi, iar clanul Putin împarte veniturile obţinute din vânzarea zăcămintelor naturale. Situaţia demografică a Federaţiei Ruse este una catastrofală.

În jurnalele de ştiri de la postul public nu apare nimic ce nu este agreat de partidul de guvernământ. Dar în fiecare jurnal apare Putin: pe cal, făcând sport, sărutând copii, pe motocicletă, la medic, etc.", se spune în mesajul secvenţei video.

În film, Vladimir Putin este comparat cu Iosif Stalin, Vladimir Brejnev, Mao Zedong, Fidel Castro, Nicolae Ceauşescu, Moammer Gaddafi şi Saddam Hussein, care s-au aflat la putere la fel de mult cât intenţionează să stea la cârma Rusiei actualul premier.

Autorii filmului îi îndeamnă pe cetăţenii ruşi să voteze pentru candidaţii alternativi.

Amintim că la 4 martie 2012 în Federaţia Rusă se vor desfăşura alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor