Rusia va începe să furnizeze gaz Chinei în decembrie 2019

Rusia va începe să furnizeze gaz natural Chinei printr-un nou gazoduct până la sfârşitul anului 2019, ca parte a unui acord privind energia încheiat între cele două ţări, ce are o valoare de 400 miliarde de dolari, a declarat marţi gigantul rus de stat Gazprom.
Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat jurnaliştilor în Moscova că livrarea gazului va începe la gazoductul “Puterea Siberiei” în 20 decembrie 2019 şi că Beijingul şi Moscova negociază în prezent un al doilea gazoduct în Orientul Îndepărtat.

Acordul semnat în mai 2014 între Rusia şi China, cea mai mare piaţă de energie a lumii, va fi valabil timp de 30 de ani.

Activităţile de construcţie au început în septembrie 2014 iar gazoductul lung de 4.000 km va conecta câmpurile de gaz din Iakutia cu Marea Japoniei şi frontiera chineză.

Miller a declarat că proiectul se îndreaptă în prezent către o “fază esenţială” şi se desfăşoară “strict conform programului”, adăugând că nu are nicio îndoială că termenul limită din 2019 va fi respectat.

Acordul dintre Gazprom şi China National Petroleum Corporation a fost încheiat în timpul unei vizite efectuate de liderul chinez Xi Jinping la Moscova.

Moscova şi Beijingul şi-au amplificat cooperarea şi relaţiile comerciale începând cu 2014, când Kremlinul a început să caute pieţe în est după ce Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul separatist din Ucraina şi pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe