Belarus: Opoziţia marchează Ziua Independenţei cu un protest antiguvernamental

Activiştii opoziţiei din Belarus au organizat luni un protest antiguvernamental în Minsk, evenimentul coincizând cu activităţile de marcare a Zilei Independenţei în fosta republică sovietică.
Protest antiguvern în  capitala belarusă Minsk, 3 iulie 2017.
Protest antiguvern în capitala belarusă Minsk, 3 iulie 2017. (Captură Foto)

Aproximativ 150 de persoane au ieşit pe străzile capitalei pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui autoritar Aleksandr Lukaşenko şi împotriva exerciţiilor militare pe care Belarus le va desfăşura în luna septembrie împreună cu Rusia.

Protestul, organizat de liderul opoziţiei Mikalai Statkevici, s-a finalizat fără niciun incident şi nu au existat rapoarte imediat privind eventuale arestări sau detenţii.

Autorităţile din Belarus au suprimat în trecut mitingurile antiguvernamentale, deseori arestând liderii protestelor înainte ca acestea să aibă loc.

Statkevici a candidat împotriva lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale din 2010. Acesta din urmă, aflat la conducerea ţării din 1994, a fost reales în cadrul unor alegeri despre care criticii au declarat că au fost manipulate în favoarea sa.

De asemenea, Statkevici a fost arestat după un protest în masă împotriva rezultatelor electorale din 2010 şi la începutul lui 2011 a fost condamnat la închisoare, unde a petrecut următorii cinci ani din viaţă.

Protestul cu ocazia Zilei Independenţei a avut loc cu două zile înaintea întâlnirii anuale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va avea loc la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe