Rusia şi China au lansat un exerciţiu militar comun în Marea Japoniei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (SERGEI KARPUKHIN / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
24.08.2015

Relaţia dintre Rusia şi China este importantă pentru menţinerea stabilităţii regionale şi internaţionale, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, adăugând că ambele ţări depun eforturi pentru formarea unui “model de cooperare în secolul 21”, conform International Business Times.

Lavrov a scris un articol numit “Lecţii de istorie şi noi puncte de turnură”, care a fost publicat duminică în ziarul chinez Renmin Ribao şi în ziarul rusesc Rossiyskaya Gazeta. Comentariile lui Lavrov la adresa relaţiei dintre cele două ţări au loc într-un moment în care Rusia şi China au început faza activă a exerciţiului militar “Joint Sea 2015 II” în Marea Japoniei.

Exerciţiul implică 22 de nave, 40 de blindate, 20 de avioane de luptă şi 500 de soldaţi din ambele ţări.

Russia Today a raportat că este pentru prima dată când China participă la “exerciţii militare” în Marea Japoniei, adăugând că relaţia dintre China şi Japonia a devenit tensionată după ce Beijingul a început să construiască instalaţii de petrol şi gaz în Marea Chinei de Est.

Patru ţări împărtăşesc graniţele Mării Japoniei: Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Japonia. Moscova şi Beijingul au susţinut că acest exerciţiu nu este direcţionat împotriva niciunei alte ţări.

Conform lui Lavrov, între cele două ţări există “o prietenie şi simpatie sinceră”, bazată pe respect şi încredere. El a reamintit că mii de soldaţi sovietici au murit pentru independenţa Chinei, în timp ce rămăşiţele unor soldaţi sovietici au fost descoperite în timpul unei expediţii de cercetare comune ruso-chineze în provincia Heilongjiang.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor