Armata chineză se îndreaptă spre graniţa nord-coreeană. Seul la cuţite cu Phenian

Tancuri chineze transportate pe cale ferată trec prin oraşul chinez Yanji.
Tancuri chineze transportate pe cale ferată trec prin oraşul chinez Yanji. (Captură Foto)

Armata de Eliberare a Poporului a trimis soldaţi la graniţa Chinei cu Coreea de Nord în condiţiile în care amplificarea tensiunilor din peninsula coreeană a împins Nordul şi Sudul la marginea unui posibil război.

Ziarul Oriental Daily din Hong Kong a raportat sâmbătă că internauţii au postat poze cu ceea ce par să fie vehicule blindate şi tancuri ale Armatei de Eliberare a Poporului care trec pe străzile oraşului Yanji, în provincia estică chineză Jilin. Oraşul, considerat un centru de transport şi comercial important între China şi Coreea de Nord, este situat la mai puţin de 30 km de graniţa comună lungă de 1.400 de km.

Se crede că această desfăşurare de armament reflectă seriozitatea cu care priveşte Beijing-ul conflictul curent dintre cele două Corei. Delegaţii din Phenian şi Seul s-au întâlnit sâmbătă şi duminică pentru a discuta despre detensionarea situaţiei.

Discuţiile au început sâmbătă după masă, la scurt timp după expirarea termenului limită impus de Phenian în privinţa încetării transmisiunilor propagandistice sud-coreene prin intermediul unor boxe amplasate de-a lungul zonei demilitarizate. Phenianul a declarat că trupele sale sunt pregătite să meargă la război dacă Seulul nu va da înapoi. În acelaşi timp, o sursă din Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că transmisiunile vor înceta doar dacă discuţiile vor conduce la un rezultat acceptabil. Tratativele au fost suspendate după zece ore, dar au fost reluate duminică dimineaţa.

Transmisiunile prin difuzoare au început după ce un atac cu mine de teren – pentru care Sudul a învinuit Nordul – a dus la rănirea a doi soldaţi sud-coreeni. Joia trecută, armata sud-coreeană a lansat câteva zeci de salve de artilerie ca răspuns la loviturile de artilerie nord-coreene care, aparent, ar fi luat aceste măsuri ca răspuns la transmisiunile Sudului. Ca de obicei, Phenianul a negat atât atacul cu minele de teren, cât şi loviturile de artilerie.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a cerut luni ca Nordul să ceară scuze pentru incidentul cu minele de teren.

Impasul dintre cele două state are loc în mijlocul exerciţiilor militare anuale desfăşurate între SUA şi Coreea de Sud, despre care Nordul susţine că fac parte dintr-o pregătire pentru o invazie.

Ziarul chinez Global Times a încercat să minimalizeze riscul unui conflict militar, susţinând într-un editorial: “Sudul şi Nordul nu doresc să înceapă un război total şi nimeni nu instigă la declanşarea unui război. Ca urmare, s-ar putea ca noua rundă de tensiuni să nu fie explozivă şi să poată fi dizolvată de experienţele anterioare. Până la urmă, amplificarea [tensiunilor] nu va aduce nimic pozitiv niciuneia dintre părţi.”

KCNA, agenţia nord-coreeană oficială de ştiri, a ripostat la apelurile Chinei pentru cumpătare, susţinând: “Ne-am exercitat cumpătarea timp de decenii. Acum, discuţiile despre cumpătare nu ajută la calmarea situaţiei.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe