Rusia pregăteşte inculparea a 5 ceceni pentru uciderea lui Boris Nemţov

Rusia a anunţat numele a şase ceceni suspectaţi de implicare în uciderea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov în februarie 2015. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că îi va aduce în faţa justiţiei pe cei responsabil de această crimă.
Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse.
Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.12.2015

Investigatorii ruşi sunt aşteptaţi să pună sub acuzare mai multe persoane pentru uciderea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov. Cinci bărbaţi ceceni au fost arestaţi la începutul anului pentru presupusa implicare în uciderea lui Nemţov, în timp ce al şaselea bărbat, care aparent ar fi ordonat asasinatul, încă se află în libertate.

Uciderea lui Nemţov a şocat opoziţia rusă la începutul acestui an. Un opozant de calibru mare al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fost vicepremier al Rusiei, Nemţov a fost ucis în noaptea de 27 februarie în timp ce se plimba împreună cu o prietenă pe un pod de lângă Kremlin.

Chiar înaintea asasinării sale, Nemţov urma să conducă un marş important al opoziţiei şi să publice un raport despre implicarea militară a Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

Conspiraţie cecenă?

Suspecţii Zaur Dadaev, Anzor Gubaşev, Shadid Gubaşev, Temirlan Eskerhanov şi Khamzat Bakhaiev urmează să fie inculpaţi pentru asasinarea, precum şi pentru obţinerea, posesia şi transportarea ilegală a unei arme de foc, a susţinut Comitetul rus de Investigaţii într-o declaraţie, conform Deutsche Welle.

Comitetul a adăugat că un alt suspect, Ruslan Muhudinov, pare să fi fost persoana care a ordonat asasinatul şi de atunci a fost plasat pe o listă internaţională de persoane căutate.

Zaur Dadaev, un fost soldat cecen, a fost principalul suspect în acest caz încă de la începerea investigaţiei. El şi-ar fi mărturisit vina, dar ulterior a încercat să îşi retragă mărturia, susţinând că a făcut declaraţia sub tortură.

La rândul ei, Comisia rusă pentru Drepturile Omului a afirmat că Dadaev a fost probabil torturat pentru a-şi mărturisi implicarea.

Mass media rusă a susţinut că Dadaev a recunoscut că l-a ucis pe Nemţov pentru insultarea Islamului şi a liderului Republicii Cecene, Ramzan Kadirov.

Presupusul lider al asasinării, Ruslan Muhudinov, este suspectat de utilizarea unui paşaport fals de călătorie în Emiratele Arabe Unite, unde se crede că locuieşte în prezent, a raportat agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

La câteva zile după asasinat, Parlamentul European a cerut lansarea unei investigaţii internaţionale independente în ceea ce priveşte asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, numind acest incident drept “cel mai semnificativ asasinat politic din istoria rusă recentă”.

Un coleg al lui Nemţov, Ilia Yaşin, a declarat în luna martie că afirmaţiile conform cărora fostul lider al opoziţiei ruse ar fi fost ucis de islamişti nu au niciun sens, dar că ele sunt utile Moscovei deoarece abat atenţia publică de la acuzaţiile că ar fi implicaţi oficiali ruşi în această crimă.

“Cele mai groaznice temeri ale noastre devin o realitate. Cel care a tras cu arma va fi învinuit, în timp ce aceia care au ordonat de fapt asasinarea lui Nemţov vor scăpa. Teoria fără sens a investigatorilor în legătură cu motivele islamiste din spatele uciderii lui Nemţov este utilă Kremlinului şi îl scot pe [preşedintele rus Vladimir] Putin din linia focului”, a precizat Yaşin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor