Sergiu Litvinenco: 55 de mii de dolari SUA a costat avionul "gratuit" al lui Putin care a transportat materiale sanitare din China

Evenimentul oficial organizat de Dodon la aeroport cu ocazia primirii lotului din China
Evenimentul oficial organizat de Dodon la aeroport cu ocazia primirii lotului din China (facebook.com/M. Ciobanu)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco constată că, în baza dispoziţiei Comisiei Situaţiei Excepţionale (CSE) din 29 aprilie, Republica Moldova a plătit pentru transportul lotului de produse medicale din China cu ”avionul gratuit al lui Putin”, 59 de tone de combustibil estimat la aproximativ 45 de mii de dolari SUA.

Mai mult, acesta menţionează că prin dispoziţia CSE din 17 aprilie, în afară de combustibil, R. Moldova a mai plătit şi taxa pentru servicii aeroportuare şi de navigaţie aeriană, în jur de 10 mii de dolari SUA.

„Astfel, 'avionul gratuit a lui Putin' ne-a costat (până în acest moment) circa 55 de mii de dolari: 45 de mii de dolari SUA am plătit pentru combustibil (sumă care va fi dedusă de la S.R.L. Lukoil Moldova la determinarea impozitului pe venit).

Totodată, 10 mii de dolari SUA am plătit pentru serviciile aeroportuare şi de navigaţie aeriană (sumă care nu a mai ajuns în contul Î.S.”MOLDATSA” şi, prin urmare, nu va ajunge în bugetul de stat)”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook întrebându-se retoric dacă or mai fi şi alte cheltuieli pe care R. Moldova le-a suportat pentru ”avionul gratuit a lui Putin” şi despre care nu se ştie.

În seara zilei de 19 aprilie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a aterizat avionul "oferit" de către Rusia pentru a transporta din China un lot de echipamente de protecţie individuală. În contextul în care pe aeroport la ceremonia de primire a materialelor sanitare pe lângă Igor Dodon şi presa pe care acesta o controlează, era atât ambasadorul Rusiei, Oleg Vasneţov, precum şi cel al Chinei, Zhang Yinghong, expertul Valeriu Paşa a punctat că acesta este „un simbol al noii geo-politici în R. Moldova”.