Rusia pavează calea pentru a eticheta jurnaliştii "agenţi străini"

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Camera inferioară a parlamentului rus a adoptat joi o legislaţie care va permite jurnaliştilor individuali să fie etichetaţi ca agenţi străini, o evoluţie despre care criticii spun că va restrânge libertatea presei.

Rusia a adoptat o lege iniţială privind agenţii externi în 2012, care a dat autorităţilor puterea de a eticheta organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de drepturile omului.

Legislaţia aprobată, joi, ce urmează să fie supusă în camera superioară şi apoi aprobată de preşedintele Vladimir Putin, extinde legislaţia la persoanele fizice.

Dacă Putin aprobă legea, orice material publicat de o persoană care primeşte bani din străinătate va fi etichetat ca fiind distribuit de un agent străin. De asemenea, orice persoană care distribuie mass-media străină pe reţele de socializare ar putea fi etichetată ca agent străin.

Human Rights Watch, din New York, a declarat că proiectul de legislaţie este un „pas suplimentar în scopul restricţionării presei libere şi independente” din Rusia, care ar afecta jurnaliştii şi bloggerii.

Harlem Desir, şeful sectorului de libertăţi mass-media al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cerut parlamentarilor ruşi să renunţe la lege.

"Poate avea un efect considerabil asupra mediului jurnaliştilor, precum şi a bloggerilor, experţilor sau altor persoane care publică informaţii, în special online", a afirmat acesta miercuri.

Legea privind agenţii externi din 2012 impunea grupurilor reglementate de legislaţie să prezinte rapoarte periodice cu privire la finanţarea, obiectivele, cheltuielile şi managerii acestora.

La acea vreme legislaţia a atras critici din partea guvernelor occidentale care afirmau că Moscova încearcă să se izoleze de un val de tulburări în Europa de Est şi Orientul Mijlociu.

Moscova a spus că este necesară combaterea guvernelor occidentale care acţionează folosind grupuri ale societăţii civile.

În octombrie, politicianul din opoziţie Alexei Navalnîi a fost etichetat ca agent străin de către Ministerul Justiţiei pentru că a primit finanţare străină.