Fundaţia lui Navalnîi pe lista neagră ca "agent străin"

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Ministerul Justiţiei din Rusia a plasat miercuri Fundaţia Anticorupţie (FBK) a liderului opoziţiei Alexei Navalnîi pe lista neagră ca „agent străin”.

Legea privind „agenţii străini” votată de Duma în 2012 impune organizaţiilor să-şi raporteze activităţile şi să treacă prin audituri financiare.

Activiştii au denunţat legea, spunând că încearcă să suprime grupurile care critică Kremlinul.

Ministerul Justiţiei nu a explicat de ce a adăugat FBK pe lista sa de „agenţi străini”.

FBK este finanţat din donaţii de la cetăţeni ruşi şi nu primeşte nicio finanţare străină, a scris miercuri directorul Ivan Jdanov pe Facebook.

"Solicităm Ministerului Justiţiei să publice o explicaţie şi să aducă dovezi că FBK a primit cel puţin un ban din străinătate", a notat Navalnîi.

Fundaţia lui Navalnîi a publicat o serie de investigaţii video care acuză elita Rusiei de corupţie. Autorităţile au îngheţat conturile bancare asociate cu Navalnîi în august, ca parte a unei anchete de spălare a banilor în care este învinuit liderul opoziţiei.

În postarea sa, Jdanov a numit adăugarea fundaţiei pe lista „agenţilor străini” ca fiind o încercare de a sugruma FBK şi a împiedica publicarea de noi investigaţii privind corupţia.

Autorităţile au deschis un dosar prin care acuză FBK de spălare de bani în valoare de 15 milioane USD în luna august, când Moscova era cuprinsă de un val de proteste împotriva excluderii candidaturilor liderilor opoziţiei din alegerile locale de la Moscova.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesează dosarele pentru o mulţime de ONG-uri ruse care susţin că au fost abuziv înregistrate ca agenţi străini, inclusiv grupul Memorial pentru drepturile omului. Societatea civilă acuză Kremlinul că aplică o lege care încalcă drepturile cetăţenilor la libertatea de exprimare şi de întrunire.