Tribunal rus: Navalnîi şi aliaţii săi, loviţi cu penalităţi de 1,4 milioane USD

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Un tribunal rus a decis, luni, ca liderul opoziţiei Alexei Navalnîi şi aliaţii lui să plătească 1,4 milioane USD în daune, o lovitură adusă grupului criticului de la Kremlin, ale cărui conturi bancare au fost îngheţate pe fondul unei persecuţii totale a guvernului, după cum afirmă acesta.

Curtea de Arbitraj de la Moscova le-a ordonat lui Navalnîi, Fundaţiei sale anticorupţie şi aliatului Liubov Sobol să plătească fiecare 29 milioane de ruble (455.000 USD) pentru calomnierea companiei de catering din Moscova Schoolchild, a declarat Kira Iarmiş, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi.

Ordonanţa judecătorească este o lovitură pentru Navalnîi şi aliaţii săi, care au ajutat la organizarea unor proteste mari în capitala Rusiei în această vară, dar acum se confruntă cu o serie de procese intentate de poliţie şi firme de stat - care solicită daune şi despăgubiri în urma mitingurilor.

Criticii Kremlinului susţin că procesele, precum şi o serie de raiduri ale poliţiei, sunt parte a unei campanii coordonate menite să blocheze activităţile dizidenţilor ruşi.

Procurorii ruşi au deschis o anchetă penală pentru o presupusă spălare de bani - suma fiind estimată la 1 miliard de ruble (15 milioane USD) - de către Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi. De asemenea, au îngheţat o serie de conturi bancare legate de aceasta.

Luni, instanţa din Moscova a declarat că Navalnîi şi aliaţii săi au provocat daune morale companiei Moscova Schoolchild şi i-au ordonat grupului său să şteargă un videoclip în care se punea la îndoială calitatea mâncării servite clienţilor, a raportat agenţia de presă TASS.

Navalnîi a contestat hotărârea judecătorească. "Cazurile de dizenterie au fost dovedite folosind documente. Dar noi trebuie să plătim", a scris el pe reţelele de socializare.