Rusia: Furtul din magazine “înfloreşte”, în timp ce economia rusă se “ofileşte”

O vânzătoare trece pe lângă o vitrină frigorifică într-un supermarket din Saint Petersburg, 7 august 2014.
O vânzătoare trece pe lângă o vitrină frigorifică într-un supermarket din Saint Petersburg, 7 august 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.07.2015

Furtul din magazine a crescut în Rusia anul trecut în condiţiile în care o economie afectată de sancţiuni economice occidentale şi scăderea preţurilor la petrol a dus la creşterea nivelului de sărăcie, conform The Telegraph.

Bunuri în valoare de aproximativă 930 milioane de ruble au fost furate în 2014 din magazinele de pe cuprinsul Rusiei, o creştere cu 44% faţă de anul precedent, când cifra era de 684 milioane de ruble.

Produsele scumpe – precum alcoolul de calitate, sosurile şi delicatesele de peşte, cafea, ouă, parfumuri şi cosmetice – au fost printre cele mai vizate produse, dar nici produsele ieftine nu au fost scutite de furtul din magazine, conform ziarului rusesc Izvestia, care a citat date ale Serviciuuil Federal de Taxe al Rusiei.

Ziarul a citat experţi afirmând că cifrele oficiale reprezintă “doar vârful icebergului”, deoarece ele includ doar cazurile de furturi din magazine ce au fost raportate poliţiei. Este posibil ca unele magazine să fi ales să nu raporteze furtul sau amploarea pierderilor suferite.

Nivelul actual al pierderilor provocate de furtul din magazine s-ar putea ridica la 2 trilioane de ruble (22,3 miliarde de lire sterline).

Mai mult de jumătate – 55% – din furturile din magazine au avut loc în Moscova, a mai raportat Izvestia.

Standardul de viaţă al ruşilor a decăzut în anii recenţi datorită războiului politic al Rusiei cu Ucraina, datorită sancţiunilor occidentale, a scăderii preţurilor la petrol şi a devalorizării rublei – care a scăzut cu 41% în faţa dolarului şi cu 34% în faţa monedei euro.

Rubla slabită a condus la inflaţie, care a crescut la 15% până la sfârşitul anului trecut, aproape dublul ratei înregistrate în 2013. Standardele de viaţă se înrăutăţesc şi salariile reale au scăzut cu 14% în acest an, până în luna mai.

Numărul cetăţenilor ruşi care trăiesc sub pragul sărăciei – cu 9.662 ruble pe lună (aproximativ 151 de euro) - a crescut cu 15 procente anual ajungând la 23% până la sfârşitul lunii martie. Acest lucru înseamnă că 15% din populaţia rusă este considerată săracă.

Deşi oficialii ruşi au insistat că perioada cea mai grea a trecut, fostul ministru rus de Finanţe Alexei Kudrin a declarat recent că Rusia nu va începe să îşi revină din această criză economică pentru încă un an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor