Gazprom înregistrează producţii scăzute record datorită reducerii cererii

(STR / AFP / Getty Images)

Compania rusească de stat Gazprom se confruntă cu o scădere record în producţia sa de gaze în condiţiile unui declin al cererii interne şi exporturilor, precum şi în contextul unei competiţii tot mai mari cu alţi producători ruşi de gaze, conform Moscow Times.

Gazprom, care generează aproximativ 10% din veniturile provenite din activităţile economice ale Rusiei, se luptă cu o scădere a cererii pe pieţele principale de export din Ucraina şi Europa şi a cererii din Rusia, care este în recesiune. Exporturile masive planificate pentru China nu vor prinde viaţă cel puţin până în 2017.

Producţia companiei a scăzut în luna iunie cu 19% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la un nivel lunar scăzut record de 24,7 miliarde metri cubi de gaz, conform unui raport publicat de analiştii de la banca rusească de investiţii Sberbank CIB. În prima jumătate a acestui an, producţia de gaze a companiei a scăzut cu 12,9%, a susţinut raportul, care este bazat pe date furnizate de Gazprom şi agenţia rusă de monitorizare CDU TEK.

Exporturile companiei Gazprom, care deţine un monopol pe vânzarea de gaz rusesc în străinătate, au scăzut cu 8% în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Sberbank.

Acest lucru se datorează parţial faptului că clienţii europeni întârzie să cumpere gaz, a declarat Ekaterina Rodina, analistă în probleme legate de petrol şi gaze la banca de investiţii VTB Capital. Preţurile la gaze se deplasează în paralel cu cele ale petrolului, dar cu o întârziere de aproximativ 9 luni, însemnând că ele vor scădea probabil puternic în acest an.

În plus, Europa urmăreşte să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc şi să apeleze la alţi furnizori şi la surse de energie regenerabilă.

În acelaşi timp, Kievul îşi reduce dependenţa de importurile de gaz rusesc în mijlocul unor tensiuni tot mai adânci provocate de anexarea peninsulei Crimeea şi a conflictului separatist din estul Ucrainei. În 2014, 74% din consumul Ucrainei de gaze a fost acoperit de exporturile de gaze ruseşti, dar în prima jumătate a acestui an cifra respectivă a scăzut la 37%, deoarece Kievul a apelat şi la furnizori europeni, a susţinut raportul Sberbank.

În 1 iulie, Gazprom şi-a suspendat livrările de gaz către Ucraina după ce a eşuat să ajungă la un acord în ceea ce priveşte preţul cu compania ucraineană de stat Naftogaz, într-un conflict ce durează de 18 luni.

Exporturile mai mici vor reduce veniturile Gazprom, despre care Sberbank a declarat că vor ajunge în acest an la 105,8 miliarde USD, o scădere cu 27% faţă de cât a obţinut în 2014, adică 145,9 miliarde de dolari.

Având în vedere că se reduce inclusiv consumul intern de gaze – deoarece recesiunea afectează activitatea industrială din Rusia – Sberbank a declarat că producţia totală de gaze pentru Gazprom nu va depăşi în acest an 410-420 miliarde metri cubi de gaz, fiind cel mai scăzut nivel de producţie din istoria de 22 ani a companiei. În 2014, Gazprom a produs 423,9 miliarde metri cubi de gaz.

Conform Sberbank, Gazprom şi-a îmbunătăţit uşor statisticile în ultimele două luni, dar analiştii au declarat că este puţin probabil ca situaţia pe piaţa internă să se îmbunătăţească, susţine Moscow Times.

Deşi menţine un monopol asupra exporturilor de gaze, Gazprom înfruntă o competiţie tot mai mare în interiorul Rusiei din partea companiilor rivale precum Rosneft şi Novatek, care îşi măresc constant producţiile de gaze.

Vânzările în scădere ale Gazprom ar putea duce şi la alte consecinţe pentru bugetul Rusiei, şi anume va avea loc o reducere a taxelor colectate din vânzări. Dar analiştii susţin că problema ar putea deveni serioasă dacă această situaţie se va menţine timp de 5 sau 10 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie