T-14, un nou tip de tanc rusesc, aparent filmat pentru prima dată

Tancuri transportate spre Moscova pentru parada din 9 mai. Unii analişti  militari consideră că noul model T-14 Armata s-a aflat printre acele  tancuri.
Tancuri transportate spre Moscova pentru parada din 9 mai. Unii analişti militari consideră că noul model T-14 Armata s-a aflat printre acele tancuri. (Captură Foto)

Un material video care, aparent prezintă noul tanc de luptă rusesc T-14 Armata, a fost răspândit luni pe Internet. Materialul a fost înregistrat într-o staţie de tren, în momentul în care o flotă de tancuri de ultimă generaţie era transportată spre Moscova pentru parada din 9 mai cu ocazia Zilei Victoriei. Agenţia rusă de ştiri Sputnik a identificat tancul din materialul video după designul său distinctiv, care este văzut la doar câteva tancuri de luptă, conform unui articol publicat de Internaţional Business Times.

Înregistrarea video a fost încărcată pe YouTube de un utilizator numit Alexander Smirnov, care a capturat imaginile într-o locaţie nedezvăluită, folosind o cameră video de mână în timp ce se afla la volanul unei maşini. Tipul exact al tancului din materialul video nu a fost confirmat dar Oleg Sienko, director general al Uralvagonzavod (compania care a dezvoltat sistemul “Armata” pe care a fost construit tancul T-14), a declarat pentru ITAR-TASS că “o întreagă familie de blindate bazate pe platforma Armata” va fi afişată la parada din acest an. Fotografiile cu tancurile acoperite şi urcate pe vagoane sunt disponibile pe site-ul Liveleak - http://www.liveleak.com/view?i=2e1_1427184495.

În timp ce mulţi analişti militari au susţinut că ar fi un tanc T-14, alţii au declarat că ar fi vorba de altceva, posibil un model modificat al tancului german Leopard-1, care are un design asemănător.

Uralvagonzavod a dezvoltat platforma “Armata” pe parcursul a 5 ani începând cu 2009. Compania, care este cel mai mare producător de tancuri de luptă din lume, a construit şi tancurile T-90 şi T-72 aflate în prezent în serviciul Rusiei. “Armata” este o platformă flexibilă pe care pot fi construite mai multe configuraţii de vehicule – precum un transportor personal blindat sau un tun de artilerie cu autopropulsie. T-14 este principala versiune de tanc de luptă a platformei “Armata” şi dispune de un tun de 125 mm care este controlat de la distanţă. Turela este fără pilot, din moment ce întregul personal operează tancul din interiorul unei capsule interne puternic blindate.

Un articol publicat de Sputnik a susţinut că tancul T-14 este la egalitate cu tancul american M1A2 Abrams şi cu cel german Leopard 2 – cele mai sofisticate tancuri operate în prezent de SUA şi Germania.

Prototipurile au fost afişate în septembrie 2013 şi prima serie de aproximativ 24 de tancuri T-14 este programată să fie livrată armatei ruseşti în acest an. Armata rusă va supune noile tancuri la propriile sale teste până în 2016. De asemenea, forţele terestre ruseşti plănuiesc să cumpere 2.300 de vehicule bazate pe platforma “Armata” până în 2020, înlocuind astfel aproximativ 70% din întreaga lor flotă de blindate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe