Rusia desfăşoară un nou sistem de rachete la graniţa cu Norvegia şi Finlanda

(Getty Images)

Rusia a implementat un nou sistem de apărare, Tor-M2DT, şi l-a desfăşurat în unităţi din zona Pechenga de lângă graniţa cu Norvegia săptămâna aceasta, au declarat sâmbătă forţele armatei ruse.

Noua divizie locală de rachete de croazieră este în curs de desfăşurare din august, iar militarii pot opera acum sistemul de apărare aeriană, a declarat Flota Nordică a Rusiei într-un comunicat.

Tor-M2DT este o variantă a sistemului Tor (SA-15 "Gauntlet" în catalogul NATO), care a fost introdusă pentru prima dată la sfârşitul anilor '80. Este transportat de vehicule DT-30PM şi, probabil, este capabil să detecteze peste 40 de ţinte aeriene, să urmărească şi să se angajeze până la patru dintre ele simultan pe o rază de până la 12 kilometri şi la altitudini de până la 10 kilometri, chiar şi cu cele 16 rachete ale sistemului în mişcare.

Primele unităţi ale Tor-M2DT au ajuns în ţările de frontieră în iulie 2019 în urma testării în poligonul de la Novaia Zemlia.

Pechenga este situată în Peninsula Kola de-a lungul graniţei cu Norvegia şi Finlanda. Distanţa de la baza militară la graniţa norvegiană este de aproximativ 10 kilometri.

Vardø, oraşul norvegian cunoscut pentru găzduirea sistemului radar de informaţii Globus, este situat la mai puţin de 100 de kilometri distanţă.

Potrivit Flotei Nordice, scopul desfăşurării Tor-M2DT este de a asigura controlul şi apărarea spaţiului aerian al Rusiei.

Tor-M2DT nu este singurul sistem nou de rachete care a fost implementat recent la frontiera cu Norvegia. În iulie a devenit clar că sistemul de rachete de coastă Bal (denumit SSC-6 sau Sennight de către forţele NATO) a fost mutat de la locul său permanent din Peninsula Sredni, pe coasta Mării Barents.

Se crede că sistemul Bal va fi operaţional din această toamnă. Sistemul este creat împotriva navelor de suprafaţă, dar poate fi utilizat şi împotriva ţintelor terestre.