Rusia testează o rachetă hipersonică în Arctica

Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică.
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică. (Getty Images)

Un avion de vânătoare rusesc Mig-31K a efectuat un test al rachetei hipersonice Kinjal (Pumnal) de fabricaţie rusească în zona arctică la începutul acestei luni, a raportat sâmbătă agenţia TASS, citând două surse militare.

Raportul a survenit la o zi după ce serviciul de informaţii danez a avertizat o intensificare a rivalităţii geopolitice în Arctica şi a spus că armata Chinei foloseşte din ce în ce mai mult cercetările ştiinţifice în zona arctică drept paravan pentru a intra în regiune.

"Testele au avut loc la jumătatea lunii noiembrie", a spus TASS citând una dintre sursele sale.

Interceptorul Mig-31K a decolat de pe aerodromul Olenegorsk din regiunea nordică Murmansk şi a lansat o rachetă către o ţintă aflată în poligonul de test Pemboi din regiunea Arctică Komi a Rusiei.

Serviciul danez de informaţii al Armatei a afirmat în raportul său anual de evaluare a riscurilor, vineri, că „un mare joc de forţă începe să prindă contur" între Rusia, Statele Unite şi China, ceea ce creşte nivelul de tensiune în regiunea arctică.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit existenţa rachetelor Kinjal în martie 2018, împreună cu alte sisteme de rachete pe care le-a apreciat ca fiind imbatabile, descriind modul în care acesta ar putea străpunge orice apărare inamică.

Mass-media rusă susţine că modelul Kinjal poate atinge ţinte de până la 2.000 km purtând focoase nucleare sau convenţionale şi că rachetele au fost deja desfăşurate în sudul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe