Rusia arată inspectorilor americani rachete nucleare hipersonice

(Daniel Berehulak/Getty Images)

Rusia a declarat că a arătat inspectorilor americani noul sistem de rachete nucleare hipersonice, ca parte a unui tratat bilateral de control al armelor, înainte de desfăşurarea rachetelor, a informat marţi Interfax.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la sfârşitul anului trecut că Rusia va fi gata să implementeze sistemul de rachete Avangard în decurs de un an.

Una dintre armele noi menţionate în 2018, Avangard, a fost anunţată ca fiind o armă extrem de versatilă capabilă să se sustragă sistemelor de apărare împotriva rachetelor deţinute de SUA.

Ministerul rus al Apărării a organizat o demonstraţie a sistemului Avangard în faţa unui grup de inspectori din SUA care a vizitat Rusia în perioada 24-26 noiembrie, a informat Interfax.

„Partea rusă a organizat o demonstraţie pentru a contribui la asigurarea viabilităţii şi a eficacităţii Tratatului [NEW] START”, potrivit citatului militar rus, adăugând că intenţionează să desfăşoare sisteme Avangard operaţionale înainte de sfârşitul anului.

New START, sau Noul Tratat de reducere a armelor strategice, limitează numerele de lansatoare şi vectori deţinuţi de Rusia şi S.U.A.

Moscova a declarat că doreşte să extindă tratatul înainte de expirarea lui în februarie 2021, iar Washingtonul a precizat că va aştepta până anul viitor pentru a decide.

Cercetătorii consideră că o misiune de salvare a unei arme Avangard ar fi putut genera accidentul care a ucis cinci ingineri nucleari în apropierea oraşului Nionoksa din nord-vestul Rusiei, în regiunea Arhanghelsk, în august.