Rusia deschide războiul cu UE: ameninţă Ucraina dacă se asociază cu Europa

Premierul rus Dmitri Medvedev în Gorki, 2 noiembrie 2012
Premierul rus Dmitri Medvedev în Gorki, 2 noiembrie 2012 (ALEXANDER ASTAFYEV / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
23.09.2013

Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni Ucraina că îşi va pierde "privilegiile" în relaţiile comerciale cu Rusia, în cazul în care Kievul va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

"Semnarea acestui acord cu UE va pune capăt unui regim special, unui regim de parteneriat, care a fost aplicat până acum cu Ucraina. Vom continua să fim prieteni, să facem comerţ, dar va fi un comerţ fără niciun privilegiu, poate chiar şi cu restricţii", a declarat Medvedev, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Vilnius, spaima Rusiei

Ucraina încearcă să semneze un acord de asociere cu UE în timpul summitului de la Vilnius, sub egida Parteneriatului Estic creat în 2009 între UE şi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus.

Acordul de asociere include o componentă comercială ambiţioasă, considerată un prim pas către aderarea Ucrainei la UE.

folosind presiuni economice (în principal gaz) Rusia încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan şi Belarus şi a avertizat deja autorităţile de la Kiev că vor semna acordul cu UE.

Parlamentul European a cerut Rusiei deja în luna septembrie să pună capăt presiunilor "inacceptabile" asupra ţărilor din fosta URSS, în special asupra Ucrainei şi Moldovei.

Autorităţile de la Bruxelles au contra atacat declarând că sunt gata să semneze acordul cu Ucraina, dar au impus cerinţe privind statul de drept şi reconsiderarea situaţiei fostului premier uncrainian Iulia Timoşenko.

Timoşenko este încarcerată pentru o pedeapsă de şapte ani pentru abuz de putere. Timoşenko, unul dintre elementele care au ruinat Revoluţia Oranj în Ucraina, este considerată de mulţi uncrainieni vinovată de corupţie. Cu toate acestea condamnarea sa a reţinut atenţia presei şi a fost denunţată de UE drept persecuţie politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor