Rusia: Circul politic continuă

(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2012

Circul politic rus îşi continuă turneul, notează în paginile Foreign Policy analista de la Centrul Carnegie din Moscova, Lilia Şevţova, şi preşedintele Freedom House, David Kramer. Cu patru ani în urmă Dmitri Medvedev a fost ales pentru a 'păstra cald' fotoliul prezidenţial, iar acum, când Putin revine la preşedinţia Rusiei, Medvedev va ocupa funcţia de premier.

Mulţi ruşi îl consideră pe Medvedev o 'nulitate', de pe urma căruia va rămâne poate doar reducerea numărului de fusuri orare. Pe vremea preşedinţiei lui Medvedev s-au remarcat semne evidente de declin al sistemului. Medvedev 'era împuternicit' doar să vorbească, nu să şi acţioneze. Cu cât mai mult încerca el să obţină o atitudine serioasă faţă de sine, cu atât mai comic şi mai jalnic arăta acest lucru, se spune în articol.

De ce atunci Putin ar trebui să-l lase pe Medvedev premier? Potrivit celor doi autori, Putin nu aspiră la eficienţă: criteriile lui sunt loialitatea, menţinerea unei arhitecturi corupte într-o stare nevulnerabilă şi înlăturarea potenţialelor ameninţări. Medvedev şi-a demonstrat loialitatea faţă de Putin, iar Putin l-a recompensat.

Probabil, singurul plus de pe urma revenirii lui Putin la putere este relevarea faptului că preşedinţia 'ipotetic reformatoare' a lui Medvedev a fost în realitate o farsă, consideră Şevţova şi Kramer. Medvedev a creat condiţii pentru ca puterea personalizată a lui Putin să continue la infinit.

Medvedev a început să semene cu fostul lider sovietic Konstantin Cernenko. În pofida diferenţei de vârstă, Cernenko şi Medvedev au obţinut unul şi acelaşi rezultat: au alimentat ura poporului faţă de sistem. În acelaşi timp, neputinţa lor a atras după sine slăbirea sentimentului de frică. Din acest motiv, regimul devine şi mai vulnerabil.

Şi în Rusia, şi în Occident, mulţi sperau că Medvedev întruchipează schimbări reale. Însă, recent Medvedev le-a deschis ochii admiratorilor săi. 'Nu am avut niciodată convingeri liberale', a anunţat Medvedev, acceptând propunerea de a conduce partidul 'Rusia Unită'.

Ce va urma? Probabil, acum Kremlinul se va baza mai mult pe mecanisme represive şi va alimenta naţionalismul, ceea ce, la rândul său, va amplifica nemulţumirea societăţii. 'Presiunile de jos ar putea crea circumstanţe neprevăzute de tipul celor care s-au putut observa de curând în lumea arabă', se spune în articol.

'Toţi trebuie să se relaxeze, aceasta este pentru mult timp', a declarat Medvedev în timp ce se pregătea pentru transferul de putere. Medvedev avea în vedere tandemul său cu Putin, sunt de părere cei doi autori ai articolului. Astfel de 'opinii încrezute' îi determină pe Şevţova şi Kramer să conchidă că nici Medvedev, nici şeful său Putin nu au tras niciun fel de concluzii din şederea lor la Kremlin, fără a mai vorbi despre vreo lecţie din îndelungata istorie rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor