Putin 'contrarevoluţionarul'

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (VLADIMIR RODIONOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.05.2012

Revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin va deveni un pas înapoi pentru Rusia. Putin va suspenda şi acele reforme nesemnificative pe care a reuşit să le lanseze predecesorul său, Dmitri Medvedev, este convins corespondentul de la Moscova al publicaţiei germane Der Spiegel, Matthias Schepp.

Putin ar dori să rămână în istorie precum marele reformator rus Piotr Stolâpin, premier pe vremea ultimului ţar al Rusiei, ca un 'tată al naţiunii, care a scos Rusia din starea maladivă în care se afla după destrămarea Uniunii Sovietice'.

Luni s-a desfăşurat festivitatea de învestire a noului-vechiului preşedinte Putin, iar posturile de televiziune de stat au transmis în direct ceremonia pompoasă din Marele Palat al Kremlinului. La fel ca ambele dăţi precedente, Putin mizează pe mizanscenă şi pe etalarea forţei. Luxul imperial trebuie să mascheze momentele de slăbiciune, cum ar fi acela din decembrie, când după rezultatele proaste în alegeri ale partidului 'Rusia Unită' şi după valul de proteste în masă, fundamentul de sub regimul Putin a început să se clatine, când oligarhii şi 'boierii' de la Kremlin decideau dacă nu ar fi timpul potrivit să rişte să-l doboare pe Putin.

Iar Putin nu a uitat acest lucru, este convins jurnalistul german. Mizanscena învestirii dă startul unei adevărate contrarevoluţii. De altfel, în spatele culiselor a început demult procesul de revenire la trecut, cu elemente de răzbunare.

Putin a decis ferm să acţioneze fără compromis împotriva celor care în timpul protestelor din iarnă au vrut să-l 'trimită la pensie'. Zilele trecute, acţiunile de protest în masă, la care au participat circa 30.000 de adversari ai lui Putin, s-au încheiat cu arestarea a circa 500 de demonstranţi. Colaboratorii organismelor de apărare a ordinii publice şi ai unităţilor speciale au reacţionat la acţiunile demonstranţilor cu o duritate nemaivăzută în ultimele câteva luni.

Ambele părţi au obţinut ce şi-au dorit: opoziţia - cadre cu poliţişti agitând bastoane înainte de învestirea lui Putin, iar echipa lui Putin - posibilitatea de a le demonstra concetăţenilor că noul preşedinte nu consideră necesară desfăşurarea de reforme politice reale.

La criticile care îi sunt aduse de opoziţia neparlamentară, Putin reacţionează nu prin promisiuni de a schimba sistemul, ci prin 'perfecţionarea democraţiei de pe vremea lui Potiomkin'. Echipei lui Vladimir Putin îi reuşeşte foarte uşor, în conformitate cu cele mai bune tradiţii sovietice, să-i prezinte pe cei cu opinii diferite şi pe democraţi drept o adunătură de ciudaţi şi de nebuni. Putin este eroul unei societăţi tăcute, care nu doreşte experimente, care depinde în mare măsură de bugetul statului şi vede lumea în conformitate cu stereotipurile sovietice.

În mod imperceptibil pentru societatea rusă, prietenul lui Putin, Iuri Kovalciuk, a construit un adevărat imperiu mediatic. La ora actuală, Kovalciuk deţine cinci posturi de televiziune, fiind, între altele, proprietarul cotidianului 'Izvestia' şi al postului de radio 'Eho Moskvî', odată platformă a politicienilor din opoziţie.

Şi în economie Putin iniţiază contralovituri la adresa acelor oligarhi care şi-au demonstrat simpatia pentru Dmitri Medvedev. Astfel, în pofida tuturor declaraţiilor sale verbale, Putin va încetini, după toate probabilităţile, procesul de privatizare, notează în finalul articolului jurnalistul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor