Rusia avertizează Statele Unite să nu sporească susţinerea acordată opoziţiei din Siria

Liderul  rus Vladimir Putin.
Liderul rus Vladimir Putin. (YANA LAPIKOVA / AFP / Getty Images)

La numai câteva zile după ce a furnizat avioane militare pentru Irak, Rusia a avertizat Statele Unite, luni, să nu sporească susţinerea acordată opoziţiei din Siria, precizând că acest lucru va întări califatul proclamat de Statul Islamic în Irak şi Levant (ISIL) pe teritoriile din Irak şi Siria.

Bagdadul a cerut ajutor internaţional pentru a restrânge ofensiva ISIL, o ramură a Al-Qaeda apărută ca din neant, care a capturat nordul Irakului la începutul lunii iunie. De asemenea, gruparea extremistă a capturat teritorii în nordul şi estul Siriei, promiţând acum că va elibera Palestina.

”Jihadiştii nu au provocat numai grupurile extremiste adversare, ascunse sub sloganele islamului, dar şi ţările din lumea islamică”, a declarat ministrul rus de Externe.

Cinci avioane militare ruse Sukhoi Su2-5 au ajuns sâmbătă la Bagdad iar televiziunea de stat irakiană spune că vor acestea vor fi folosite la combaterea ISIL. De asemenea, Washingtonul a furnizat Irakului consilieri militari care să ajute la respingerea reînnoitei ameninţări militante.

Dar Siria, Moscova şi Washington-ul susţin forţele rivale implicate în războiul civil pornit la începutul anului 2011. Rusia s-a aliat cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar Statele Unite cu forţele care încearcă să-l înlăture pe Assad de la conducere.

Ministrul rus a criticat ”mai mult decât ciudatul” apel către Congres al preşedintelui Barack Obama, care a cerut 500 de milioane de dolari pentru a-i antrena şi echipa ”pe cei numiţi de Casa Albă unităţi moderate ale opoziţiei înarmate siriene”.

”Dacă ţine cont de situaţia reală din teren, aceste fonduri considerabile, odată alocate, vor servi în totalitate pentru întărirea califatului terorist autoproclamat de ISIL”, a adăugat acesta.

”În circumstanţele în care grupurile teroriste şi extremiste şi-au asigurat rolul dominant printre forţele anti-guvernamentale în Siria, cele mai bune arme şi cei mai bine pregătiţi luptători vor ajunge cu ei (n.r.- cu ISIL)”, a continuat ministrul rus.

Încercând să apere anunţul lui Obama, secretarul american de stat John Kerry a declarat, vineri, că opoziţia moderată siriană joacă un rol cheie în respingerea ISIL.