Orientul ia foc. Războiul din Irak ajunge în Arabia Saudită

Regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud al Arabiei Saudite, în Jeddah, la o întâlnire cu John Kerry, 27 iunie 2014
Regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud al Arabiei Saudite, în Jeddah, la o întâlnire cu John Kerry, 27 iunie 2014 (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Joi, după vizita secretarului de Stat american, John Kerry, la Riad, Regele Abdullah a convocat Consiliul Naţional de Securitate pentru dezbateri privitoare la ”evenimentele actuale din regiune, în special în Irak”, şi a ordonat ”adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru a proteja regatul împotriva ameninţărilor teroriste”, conform Debkafile, un website al serviciilor de informaţii militare israeliene.

Cererea regelui saudit se referă la pregătirea armatei naţionale pentru război.

De asemenea, sursele din armată dezvăluie că Egiptul formează o forţă de comando expediţionară care să participe la apărarea graniţei dintre Irak şi Arabia Saudită. Măsurile militare saudito-egiptene vin ca răspuns faţă de informaţiile dezvăluite de serviciile arabe conform cărora luptătorii suniţi ai Statului Islamic în Irak şi Levant (ISIL), o grupare afiliată Al-Qaeda, se îndreaptă către graniţa saudită, intenţionând să controleze trecerea Ar Ar dintre Irak şi Arabia Saudită.

ISIL şi aliaţii săi suniţi se află într-o ofensivă continuă după ocuparea zonei de frontieră cu Siria şi Iordania, la începutul acestei săptămâni.

Miercuri, Kerry a avertizat naţiunile din Orientul Mijlociu de intervenţiile militare în Irak ce ar putea să intensifice diviziunile sectare.

Când au ajuns cei 300 de consilieri militari trimişi de Casa Albă guvernului de la Bagdad, miercuri, Iranul, condus de şiiti, şi Arabia Saudită, condusă de suniţi, furnizau deja armament masiv către cele două tabere implicate în Irak.

Cel puţin două avioane de transport iraniene aterizează zilnic pe aeroportul militar din Bagdad, transportând 150 de tone de echipament militar. Peste 1.000 de tone de echipament au fost transportate în Irak numai în această săptămână. Teheranul furnizează armament armatei irakiene la cererea Bagdadului. Iranul a trimis deja un comandant în Bagdad care coordonează şi aprobă furnizarea armamentului.

În acelaşi timp, armamentul saudit ajunge la triburile sunite irakiene care luptă alături de ISIL împotriva armatei irakiene şi a guvernului şiit condus de Nouri al-Maliki. Armamentul este furnizat pe rute terestre şi aeriene.

Convoaiele saudite de armament au trecut graniţa în Irak sub acoperirea forţelor aeriene iordaniene şi saudite şi se îndreaptă spre nord, în districtul Al-Qaim, de la graniţa cu Siria. Acolo, suniţii şi ISIL, care au capturat districtul cheie Anbar, au început să repare pistele de aterizare de la H-2, cea mai mare bază aeriană a districtului, aflată la numai 350 de kilometri depărtare de Bagdad.

Până acum, şase ţări sunt implicate în războiul din Irak în proporţii diferite: Statele Unite, Irak, Iran, Siria, Iordania şi Arabia Saudită

Răspunsul Siriei a venit rapid. Avioanele de vânătoare ale Damascului, aflate la primul bombardament în Irak, au încercat să distrugă pistele de aterizare de pe H-2 pentru a încetini transporturile aeriene de armament din Arabia Saudită.

Sursele militare de la Washington au confirmat, miercuri, că atacurile aeriene au fost efectuate de Forţele Aeriene Siriene în ”provincia Anbar”, provocând moartea a 57 de persoane şi rănirea altor 120 – majoritatea civili irakieni. Damascul a refuzat să precizeze ţinta atacurilor.

Incidentul este văzut ca o demonstraţie a cooperării militare dintre Bagdad şi Damasc. În plus, Teheranul se foloseşte de bazele aeriene irakiene şi siriene pentru a trimite drone militare în teritoriu, astfel încât să furnizeze informaţiile necesare operaţiunilor strategice militare efectuate de armatele siriană şi irakiană.

Centrele de comandă iraniene din Bagdad şi Damasc sunt echipate complet şi pot decide care forţe, irakiene, siriene sau ale Hezbollah, pot efectua operaţiuni militare în Siria şi Irak. Ambele încearcă să respingă avansul forţelor ISIL, blocând planurile grupărilor extremiste sunite să formeze un califat între cele două ţări.

Probabil că la asta s-a referit secretarul american de Stat John Kerry când a declarat, miercuri, că ”războiul din Irak se răspândeşte”.

Conform oficialilor americani, nici Teheranul şi nici Riadul nu s-au consultat cu Washingtonul înainte să trimită transporturile de armament greu către cele două tabere prinse în războiul din Irak.

Până acum, şase ţări sunt implicate în războiul din Orient în proporţii diferite: Statele Unite, Irak, Iran, Siria, Iordania şi Arabia Saudită, conform serviciilor de informaţii israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe