Rusia lansează rachete de pe submarine din Marea Barents

Testul unei rachete Bulava de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki, arhivă.
Testul unei rachete Bulava de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki, arhivă. (Captură Foto)

Rusia a lansat sâmbătă rachete balistice Sineva şi Bulava din două submarine din regiunea polară a Oceanului Arctic şi din Marea Barents, ca parte a antrenamentelor sale, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Sineva, o rachetă intercontinentală cu combustibil lichid, a fost trasă de pe submarinul Tula, în timp ce Bulava, cel mai nou model de rachetă cu combustibil solid, a fost lansată de pe submarinul Iuri Dolgoruki, a declarat ministerul Apărării.

Vectorii au atins ţinte pe poligoane din regiunea Arhanghelsk şi din Peninsula Kamchatka situată în Extremul Orient, a declarat ministerul.

Cu câteva săptămâni în urmă regiunea Arhanghelsk a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce motorul unei rachete cu propulsie nucleară a explodat în timpul unor teste. Incidentul a cauzat creşteri temporare masive ale radioactivităţii în zonă şi închiderea unor staţii de monitorizate a radiaţiilor, care făceau parte din reţeaua de urmărire a testelor nucleare.

Utilizarea tehnologiei motoarelor nucleare pentru rachete a îngrijorat analiştii occidentali, din cauza toxicităţii sale - rachetele de acest tip lăsa în urmă un jet de particule radioactive toxice pentru populaţia de la sol.

Rusia a anunţat că nu va publica date lămuritoare despre incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe