Liderii europeni refuză invitaţia Kremlinului la parada de Ziua Victoriei

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Peste 30 de lideri şi-au confirmat participarea la o paradă ce va fi organizată în 9 mai la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei, când se comemorează cea de-a 70-a aniversare a victoriei sovieticilor împotriva Germaniei naziste, a raportat marţi publicaţia rusă Izvestia.

“Au fost trimise invitaţii la numeroşi şefi de stat şi la diverse organizaţii. Până la sfârşitul lunii ianuarie, 20 de lideri şi-au confirmat participarea la ceremonia din Piaţa Roşie. Până la începutul lunii martie, erau peste 30 [de ţări]”, a raportat Izvestia, citând o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

Conform ziarului, mai multe detalii legate de invitaţii de rang înalt vor fi dezvăluite până în luna aprilie. Totuşi, se ştie că este mai mult ca probabil ca liderii din ţările asiatice şi din Orientul Mijlociu, membrii Statelor Independente ale Commonwealth-ului (CIS), membrii Organizaţiei de Cooperare din Shanghai şi membrii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor accepta invitaţia, spre deosebire de liderii ţărilor UE.

Luni, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a refuzat invitaţia Moscovei la parada de Ziua Victoriei.

În 11 martie, cancelarul german Angela Merkel a declarat la rândul ei că nu va participa la evenimentele din 9 mai de la Moscova. Premierul britanic David Cameron a refuzat de asemenea invitaţia Kremlinului.

Aceste refuzuri reflectă în mod direct tensiunile recente dintre Occident şi Rusia cu privire la criza separatistă din estul Ucrainei şi cu privire la implicarea militară directă a Moscovei în conflictul ucrainean, o acuzaţie respinsă de Kremlin

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.