Rovana Plumb: România are nevoie de 30 de miliarde euro pentru modernizarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare

Eurodeputata română, Rovana Plumb. (rovanaplumb.ro)
Epoch Times România
17.05.2012

România are nevoie de 30 de miliarde de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii în domeniul sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare, a afirmat joi, la Piteşti, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

 

"Suma aferentă sistemului de infrastructură, în sensul modernizării şi dezvoltării lui la nivelul României, este de 30 de miliarde de euro. Avem mai multe programe operaţionale sectoriale care pot contribui ca sursă de finanţare pentru modernizarea şi continuarea dezvoltării sistemului de infrastructură", le-a spus Rovana Plumb participanţilor la Conferinţa internaţională "Totul pentru o apă curată".

Ministrul Mediului şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care au fost îndeplinite până acum, la nivel naţional, ţintele ce trebuia să fie atinse, "ele fiind asumate prin angajamentele luate de România în Tratatul de aderare".

"A fost un ritm foarte lent şi cred că nu a fost un concept care să prioritizeze acest program de modernizare şi de extindere a reţelelor de apă şi canalizare", a spus Rovana Plumb.

Ea a reamintit că România a rămas mult în urma altor state ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte accesul populaţiei la apă curentă şi canalizare.

"Accesul la apă este un serviciu de interes public, de interes general. Din păcate, până la ora actuală, doar 50% dintre români au acces la apă curentă şi canalizare, ceea ce demonstrează faptul că trebuie, în continuare, să se dezvolte investiţii pentru creare de locuri de muncă în acest domeniu, dar în special pentru accesul tuturor cetăţenilor, mai ales al celor din mediul rural, la apă curentă şi canalizare", a subliniat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat joi la deschiderea ediţiei a treia a Conferinţei internaţionale "Totul pentru o apă curată", organizată de Primăria Piteşti şi Societatea Apă Canal 2000.

În cadrul conferinţei au fost abordate aspecte privind derularea proiectelor finanţate prin POS Mediu, în contextul regionalizării serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. O altă temă dezbătută a fost cea referitoare la stadiul implementării directivelor europene privind apa potabilă şi apa uzată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor