Romgaz şi Petrom planifică exporturi în Republica Moldova

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Romgaz şi Petrom vor să exporte gaz în Republica Moldova, prin conducta Iaşi - Ungheni, la preţuri cu 20% mai mici decât cele practicate de Gazprom.

"Există două oferte făcute de societăţi româneşti către compania de stat Energocom din Republica Moldova la preţuri de livrare la graniţă cu aproximativ 20% mai mici decât cele practicate de Gazprom pe această piaţă. Construcţia şi punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi — Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale", informează Departamentul pentru Energie, la solicitarea Agerpres.

Prin conducta Iaşi - Ungheni se pot livra circa 14.000 de mc de gaze pe oră, adică 3% din consumul Republicii Moldova.

"Estimăm că vom folosi în curând această oportunitate dar este decizia companiei de stat din Republica Moldova când anume va dori să facă acest lucru. România şi-a ţinut promisiunile şi am reuşit finalizarea acestui important proiect de infrastructură energetică în timpul agreat şi cu un buget final de cheltuieli sub cel planificat iniţial. Vom continua să încurajăm dezvoltarea infrastructurii energetice şi interconectarea sistemului energetic din Republica Moldova cu cel din România", au mai spus reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Amintim că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi extins cu tronsonul Ungheni-Chişinău, pentru care Uniunea Europeană a alocat suma suplimentară de 10 milioane de euro. Această hotărâre a fost luată în contextul tensiunilor din Ucraina, pentru ca Republica Moldova să-şi asigure securitatea energetică printr-o altă variantă la alimentarea cu gaze naturale provenite din Rusia.