Românii îi scriu preşedintelui Iohannis. Îi cer să intervină pentru a corecta o uriaşă nedreptate făcută Diasporei

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Revoltaţi că milioanele de români plecaţi în afara ţării sunt reprezentaţi în Parlament de doar 2 senatori şi 4 deputaţi, mai multe organizaţii civice, preponderent ale diasporenilor, îi scriu preşedintelui Iohannis pentru a reclama subreprezentarea Diasporei în Parlament şi pentru a-i cere să intervină.

Concret, 35 de asociaţii şi grupuri civice îl roagă pe Preşedintele României, Klaus Iohannis, să semnaleze Curţii Constituţionale a României nedreptatea ce se face Diasporei prin modul arbitrar în care legea alegerilor parlamentare stabileşte numărul deputaţilor şi senatorilor care-i reprezintă pe cei plecaţi în afara ţării.

Reamintim că înainte să îi scrie preşedintelui României, mai mulţi români din Diaspora s-au adresat Avocatului Poporului cerându-i să sesizeze la CCR neconstituţionalitatea legii 206/2015 care stabileşte normele de reprezentare pentru alegerea parlamentarilor. Această lege prevede, pentru circumscripţiile din ţară, un deputat la 73.000 de locuitori iar pentru alegerea Senatului o normă de un senator la 168.000 de locuitori, numărul locuitorilor care se iau în calcul fiind conform populaţiei după domiciliu. Când vine vorba însă de Diaspora, lucrurile se schimbă - românilor plecaţi din ţară li se alocă "din burtă" 2 senatori şi 3 deputaţi, deşi dacă s-ar aplica aceeaşi normă de reprezentare ca în ţară, diasporenii ar trebui să-şi poată alege mult mai mulţi. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Redăm integral scrisoarea organizaţiilor:

Domnule Preşedinte,

Aşa cum au demonstrat-o prin răsturnarea de situaţie la alegerile prezidenţiale din 2014, cetăţenii români din Diaspora pot şi vor să aibă un cuvânt de spus pentru patria lor, iar ţara este datoare să şi asculte fiicele şi fiii.

Dar, pentru alegerile parlamentare, românii din străinătate au fost – şi sunt – împiedicaţi să şi exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informaţionale şi, mai ales, legale. Ei nu sunt reprezentaţi de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la Bucureşti. Votul lor are greutate mai mică decât cel al compatrioţilor lor de acasă.

Îndată după alegerile din decembrie 2016, un grup de români din Diaspora şi din ţară şi au unit eforturile într o acţiune legală de amploare pentru a denunţa pe cale legală această nedreptate. Căci, domnule Preşedinte, Constituţia României prevede fără echivoc egalitatea cetăţenilor în faţa legii: fără deosebire de religie, de sex, de etnie. Fără deosebire de domiciliu.

Urmând calea legală, cetăţenii s-au adresat instituţiei Avocatului Poporului solicitând sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru a constata neconstituţionalitatea parţială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile parlamentare la termen, aflată în vigoare. Solicitarea a fost înregistrată la instituţia Avocatului Poporului cu numărul 1297/28.01.2019 şi a fost urmată de 83 cereri conexe trimise din România, Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Irlanda.

Instituţia Avocatului Poporului a respins sesizarea cu argumente ce dovedesc o înţelegere eronată a principiilor statului de drept. Spre exemplu, în răspunsul instituţiei Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluţie doreşte” – deşi legiuitorul se supune Constituţiei şi are libertatea de a legifera numai în acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice şi pe calcule matematice, răspunsul este evaziv şi lipsit de relevanţă în speţă. În răspunsul ei, instituţia Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea să corecteze situaţia. Or, acest proiect nu este legislaţie în vigoare şi nu are nici un impact asupra constituţionalităţii Legii 208/2015 la care se referă solicitarea.

Ştim, domnule Preşedinte, că v-a fost adresat un memoriu prin care sunteţi rugat ca, în calitatea Dumneavoastră de apărător al Constituţiei, să semnalaţi Curţii Constituţionale a României nedreptatea fundamentală observată şi formulată în acest memoriu.

Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alăturăm memoriului şi vă adresăm solicitarea să sprijiniţi cu toate mijloacele de care dispuneţi corectarea nedreptăţii făcute nouă şi concetăţenilor noştri.

Grupurile şi asociaţiile civice semnatare:

Grupul de acţiune “Un Timbru pentru Dreptate”

Acţiunea Civică Galaţi

Alba Iulia Civică

Aradul Civic

Asociaţia Bihorul Civic

Asociaţia Civică #activag Piteşti

Asociaţia Platforma România 100

Canada Save Roşia

Corupţia Ucide

Cuza vrea dreptate Iaşi

Diaspora Franţa Solidară cu România

Grupul Civic Cetăţean Implicat

Grupul Civic Madrid

Iniţiativă Timişoara

Mişcarea Civică Diaspora Belgia

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

ProCivic Baia Mare

#Reset

#rezist Constanţa

#rezist Iaşi

#rezist Marseille

#rezist Milano

#rezist Toronto

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Dublin

Rezist Galaţi

Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România

Rezist- Londra Protestatari Pro Democraţie

Rezist Lyon

Rezist WMW

Rezist Zurich

Rezistenţa din Diaspora

Ştafeta Steagului Uniunii Europene

Vă vedem din Iaşi