Românii consideră că libera circulaţie este cea mai mare realizare a Uniunii Europene

(The Epoch Times)

Românii consideră că libera circulaţie a cetăţenilor, bunurilor, capitalului şi serviciilor este cea mai mare realizare a Uniunii Europene, potrivit unui Eurobarometru publicat marţi.

Cele mai apreciate realizări ale UE în viziunea românilor sunt aşa-numitele 4 libertăţi de circulaţie: libera circulaţie a cetăţenilor, bunurilor, capitalului şi serviciilor în interiorul UE - 61%, urmată de pace - 49% şi nivelul bunăstării sociale - 31%.

75% dintre cetăţenii din Bulgaria şi 53% din Ungaria au definit, în procentul cel mai ridicat, conceptul de liberă circulaţie ca fiind realizarea cea mai importantă a Uniunii Europene.

Potrivit Eurobarometrului prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene, 15% dintre români consideră că oamenii din propria ţară sunt foarte bine ori bine informaţi, în timp ce media europeană este de 22%. Cele mai ridicate valori ale acestui indicator sunt observate în cazul Lituaniei (56%), Maltei (45%) şi Estoniei (34%).

În ceea ce priveşte evaluarea propriului grad de informare cu referire la chestiunile europene, 1 din 4 românii (25%) crede că este destul de bine informat cu privire la acestea, faţă de 31% media europeană. Cei mai bine informaţi se consideră cetăţenii din Malta (45%), Polonia (37%) şi Marea Britanie (36%).

Pentru România, datele au fost culese între 2 noiembrie 2012 şi 18 noiembrie 2012 pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.014 persoane de 15 ani şi peste. Marja de eroare a eşantionului este de +(- 3,08% pentru un nivel de încredere de 95%.

Sondajul EB78 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene.

Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei ţări candidate-Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia-, plus Comunitatea Cipriotă Turcă.