Romanian Business Leaders Summit: ”România are nevoie de 30-40 de ani să schimbe sistemul formal de educaţie”

Panel ”Modele de schimbare în educaţie” la Romanian Business Leaders Summit.
Panel ”Modele de schimbare în educaţie” la Romanian Business Leaders Summit. (RBLS)

Sub 10% dintre copiii noştri sunt motivaţi să meargă la şcoală, România ocupând ultimul loc din UE la acest capitol. Pentru a produce o schimbare fundamentală în sistemul formal de educaţie, am avea nevoie de 30-40 de ani”, se arată într-un comunicat al Romanian Business Leaders Summit remis Epoch Times.

“Nu există viziune şi soluţii tehnice la nivelul autorităţilor. Există oameni care stau la butoanele sistemului de educaţie de 10-15 ani, care nu au fost capabili să producă schimbarea. De aceea schimbarea în educaţie trebuie să pornească de jos în sus”, a declarat Cristian Hatu, membru fondator al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale şi speaker la RBLSummit. Hatu a propus şi pus în aplicare un program de schimbare a metodei de predare a fizicii în şcoli (mai 2011-februarie 2015), cu 1.300 de profesori şi 50.000 de elevi implicaţi la nivel naţional. Metoda propusă de program, pentru a preda fizica – materie pe care elevii o învaţă la nivel abstract, teoretic – pune accent pe investigaţie şi cercetare practică, motiv pentru care fizica a devenit materia preferată printre elevii cooptaţi în program.

O altă iniţiativă care propune o schimbare în educaţia formală vine de la Universitatea de Vest din Timişoara, care a dezvoltat programul EDU4Life, dedicat dezvoltării abilităţilor studenţilor pentru piaţa muncii. Programul extracuricular a cooptat 32 de companii şi 500 de studenţi în primul an de funcţionare şi are potenţialul de a fi scalat la nivel naţional, potrivit lui Ovidiu Megan, Decan al Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA).

***

RBLSummit2015 aduce la un loc pionieri care au căutat deja un răspuns la aceste provocări şi care pun în practică noi modele de operare în business. Summit-ul facilitează cunoaşterea experienţei unor lideri din mediul antreprenorial şi corporatist, din educaţie, antreprenoriat social şi ONG-uri.

RBLSummit este organizat anual de către Fundaţia Romanian Business Leaders (FRBL), o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit a cărei misiune este construcţia unei ţări mai bune pentru mediul de afaceri şi locuitorii ei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie