PNL cere stoparea concursurilor pentru posturile de inspectori şcolari. Nu se respectă metodologia

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

De frica pierderii guvernării, PSD a început operaţiunea de aranjare pe posturi călduţe de inspectori şcolari a clientelei de partid, acuză vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Potrivit deputatului liberal, modul în care Ministerul Educaţiei organizează concursul pentru ocuparea acestor posturi este ilegal şi va avea drept consecinţă politizarea educaţiei.

Turcan reclamă că Ministerul Educaţie a trimis în teritoriu adresele de înştiinţare pentru participarea la concursul de inspector general şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului însă demersul este ilegal având în vedere că, potrivit metodologiei fiecare candidat va trebui să depună un certificat medical iar până în acest moment, formularul specific nu a fost elaborat.

"Conform metodologiei fiecare candidat va trebui să depună un certificat medical, conform art. 234, alin (1) din LEN 1/2011. Până în acest moment, formularul specific trebuia să fie elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii ceea ce nu s-a întâmplat!!! Din punct de vedere juridic nimeni nu va putea să depună un dosar complet. Aşadar, concursurile vor putea fi atacate de către oricine. Aceasta este dovada clară a lipsei de profesionalism şi seriozitate din partea PSD la vârful educaţiei.", acuză Turcan.

Deputatul PNL mai arată că metodologia de organizare a concursurilor nu a fost în dezbatere publică, aşa cum prevede legea iar Ministrul Educaţiei a apelat la tertipuri publicând doar câteva modificări aduse metodologiei.

"În consecinţă, concursurile pentru aceste posturi NU vor fi organizate nici măcar transparent.", susţine Turcan, adăugând că, dacă pentru examenul titularizare există camere video în sala de examinare, pentru inspectori nu există o astfel de măsură.

"Concursurile trebuie să fie publice, să poată participa la interviu părinţii, profesorii şi reprezentanţii societăţii civile.", declară Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times, avertizând că asistăm la încălcarea flagrantă a legii de către cei care trebuie să respecte legea, respectiv de către ministrul Educaţiei şi premierul Victor Ponta.

În consecinţă, PNL solicită ferm stoparea imediată a organizării concursurilor de inspectori generali şi organizarea acestora în condiţii de legalitate, de transparenţă decizională şi organizatorică precum şi depolitizarea managementului şcolilor (abrogarea OUG 49/2014 şi 94/2014, rediscutarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP).

Liberalii mai cer transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei, numirea inspectorilor pe criterii clare de competenţe profesionale şi de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic şi stoparea de urgenţă a tuturor concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli.

Totodată, PNL cere introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu, posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video, susţinerea probei de interviu în prezenţa tuturor candidaţilor din acelaşi judeţ, care concurează pentru acelaşi post şi, nu în ultimul rând, accesul observatorilor din partea societăţii civile în sălile de examinare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.