România şi Bulgaria caută constructor pentru gazoductul Giurgiu-Ruse

(STR / AFP / Getty Images)

România şi Bulgaria au lansat o procedură comună de alegere a unui constructorul pentru gazoductul Giurgiu-Ruse, relatează Hotnews. Transgaz şi Bulgartransgaz, transportatorul naţional de gaze din ţara vecină, vor organiza o licitaţie comună pentru atribuirea unui contract de 4,7 milioane de euro, fără TVA, pentru construcţia gazoductului pe sub Dunăre.

"Transgaz a autorizat Bulgartransgaz să demareze procedurile comune petru atribuirea contractului, în conformitate cu legea privind achiziţiile publice din Bulgaria", se arată într-un comunicat al Bulgartransgaz.

Gazoductul va lega sistemele de transport de gaze naturale din România şi Bulgaria iar costurile licitaţiei vor fi suportate de Transgaz. Bulgartransgaz nu a anunţat data organizării licitaţiei pentru conducta care va trece pe sub Dunăre, însă a estimat că interconectorul va fi dat în folosinţă până la finele anului.

Lucrările la această conductă au început în 2012. Iniţial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar termenul limită a fost iarăşi extins din cauza dificultăţilor tehnice.

Potrivit sursei citate, România şi Bulgaria au demarat în 2012 construcţia unui gazoduct ce urma sa conecteze reţele naţionale de transport de gaze naturale române şi bulgare. Proiectul era estimat la 24 milioane de euro.

Interconetorul, având o lungime de 25 de kilometri (15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 7,5 kilometri pe teritoriul românesc), urma sa fie finalizat în iunie 2013, dar lucrările au fost întârziate de o serie de probleme tehnice întâmpinate la construcţia gazoductului pe sub Dunăre, între localităţile Giurgiu-Ruse.

Lungimea segmentului de sub Dunăre este de 2,1 kilometri, iar capacitatea maximă va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Reamintim că, Bulgaria este dependentă aproape în totalitate de gazul rusesc.

Mai merită menţionat că licitaţia demarează pe fundalul avansării discuţiilor la nivel de UE pe tema creării unei pieţe comune a energiei, subiect aflat, de altfel, pe agenda reuniunii Consiliului European ce a avut loc joi şi vineri la Bruxelles.

Printre direcţiile agreate la Bruxelles, parte a unei declaraţii politice adoptate vineri de CE, se găseşte şi accelerarea proiectelor de infrastructură energetică (în speical interconectările sitemelor de transport a gazelor naturale şi a energiei electrice).

Înaintea plecării la Bruxelles, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că va susţine crearea unei Uniuni a Energiei, idee intrată pe agenda Consiliului ca urmare a unui proiect formulat de fostul premier al Poloniei, Donald Tusk. Ideea Uniunii energetice este născută din îngrijorarea că Rusia va închide conducta de gaz care traversează Ucraina, ca răspuns la inimiciţia politică, lăsând ţările dependente de gazul rusesc într-o situaţie imposibilă.

Crearea unei uniuni ar opune Rusiei un singur client şi nu mai mulţi pe care i-ar putea manevra şi diviza după interesele sale, arăta recent Deutsche Welle într-un aticol dedicat acestui subiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.