România, pe ultimul loc la cărţi citite pe cap de locuitor. PNL vine cu "Legea Librăriei din Teleorman"
alte articole
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat, duminică, depunerea unui proiect de lege menit să încurajeze apariţia librăriilor în provincie. Liberalul îşi explică iniţiativa reamintind că la ora actuală, la o populaţie de circa 19 milioane de locuitori, România are doar 300 de librării şi se află pe ultimul loc în privinţa numărului de cărţi citite pe cap de locuitor.
„De altfel, în ultimii ani, numărul acestora a scăzut dramatic şi sunt numeroase oraşe care nu dispun de o librărie. Spre deosebire de state precum Franţa sau Italia, care şi-au protejat prin lege librăriile de provincie în momentul emergenţei sectorului de desfacere on-line, ţara noastră a asistat pasivă la dispariţia lor. Şi din acest motiv, potrivit celor mai recente statistici, ne situăm pe ultimul loc în privinţa numărului de cărţi citite pe cap de locuitor iar un român plăteşte pe cărţi, în medie, anual, nu mai mult de 3 euro. Consecinţele sunt evidente: ne aflăm în situaţia îngrijorătoare în care avem o rată a analfabetismului funcţional de 42% în rândul copiilor de 15 ani, cu o medie europeană de 17%”, declară deputatul, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Pornind de la aceste date, Ovidiu Raeţchi anunţă că a depus un proiect de lege pe care l-a numit, simbolic, "Legea Librăriei din Teleorman", care urmăreşte încurajarea apariţiei librăriilor în provincie prin sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale locale, dar şi prin atragerea marilor lanţuri, care au capacitatea de a asigura evenimente culturale de ţinută şi prezenţa unor scriitori importanţi, cu rol evident de iradiere culturală.
„Proiectul de lege presupune înfiinţarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfăşoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înfiinţeze o librărie vor beneficia de o finanţare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanţare de minim 10.000 de euro. Legea stabileşte câteva criterii clare pentru acordarea finanţărilor, printre care: fondurile se vor aloca, cu prioritate, pentru înfiinţarea de librării în oraşele care nu dispun de un asemenea spaţiu; librăriile trebuie să funcţioneze pentru o perioadă de minim 3 ani şi sunt obligate să organizeze constant evenimente culturale. Avem nevoie de această lege: studiile arată că simpla existenţă a unei librării creşte consumul de carte, iar accesul la cultură oferă şanse majore de reuşită în viaţa copiilor”, a conchis liberalul.