România fierbe! 220.000 de români, în stradă, împotriva Guvernului Grindeanu [live stream]

Fără să se lase descurajaţi de tentativele de manipulare a protestului de ieri prin incidentele violente stârnite de ultraşi, românii ies din nou în faţa Guvernului, pentru a cere abrogarea celor două "ordonanţe-elefant".
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 23:00. Protestul din Piaţa Victoriei se apropie de final. În urma lor, mai mulţi tineri adună gunoaiele în saci de plastic.

UPDATE ora 22:15. În jur de 220.000 de români protestează în acest moment în toată ţara.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Domnul Grindeanu la fel ca şi Dragnea la fel ca şi alţii sunt lipsiţi de ruşine. Iar noi, ca popor, după 27 de ani de la Revoluţie ne aflăm în situaţia în care să simţim că vom fi băgat din nou într-o dictatură! Nu vrem acest lucru şi dacă la revoluţie pericolul a fost atât de mare şi totuşi am ieşit din el, acum este de datoria noastră pentru copiii noştri pentru noi pentru viitorul acestei acestui popor să ieşim să ne exprimam nemulţumirea.”, ne spune o protestatară venită la Guvern.

UPDATE ora 21:46. "Acum mulţi ani, la Revoluţie am lăsat copiii cu pojar în casă şi au trecut gloanţele pe lângă capul meu... ca să le las ceva şi nu am putut să le las nimic. Până acum nu le pot lăsa mai nimic, nu putem continua aşa. Nu aşa se fac legile! Să vin aici între noi, să vină să explice dacă au avut ceva în cap în în care s-au gâdit să facă legi împotriva acestui popor", ne declară o doamnă ce ţine în mână o lalea precizând că o să continue să vină la proteste până când n-o să mai aibă glas, n-o să mai aibă picioare, cu alte cuvinte, cât va fi necesar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE ora 21:46. Atmosfera este cu mult diferită la Guvern faţă de ieri. Jandarmii au primit flori de la protestatari şi, în mulţime, lângă gardul care separă forţele de ordine de mulţime, pot fi văzute numeroase tinere ţinând în mână fie câte o floare, fie buchete întregi.

În acest moment, în Piaţă sunt circa 90.000 şi oamenii par foarte motivaţi să continue protestul atât cât va fi necesar.

"Suntem în sesiune, avem examene, dar mai important este să fim aici", ne zice un student.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE ora 21:35. Numărul protestatarilor din ţară se ridică acum la 200.000.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Alexandru Socol)

UPDATE ora 21:25. Piaţa Victoriei este neîncăpătoare pentru cei 80.000 de protestatari. În ţară sunt alţi 100.000.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE ora 21:10. Jandarmeria le recomandă protestatarilor, la portavoce, să nu recurgă la violenţă. Anunţul este făcut spre colţul din stânga al Guvernului, în locul de unde ieri s-au aruncat petarde înspre jandarmi.

Oamenii legii susţin că au identificat deja în mulţime persoane dubioase. În orice caz, numărul celor cu figuri suspecte pare a fi mult mai redus faţă de ieri. Lângă gard sunt grupate mai multe persoane care par eminamente paşnice.

"Nu este normal să ne strice nouă viitorul pentru a-i elibera pe corupţii lor", ne declară o elevă de 14 ani.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Alexandru Socol)

UPDATE ora 21:00. Peste 160.000 de români din toată ţara au ieşit, în stradă, pentru a-şi exprima revolta faţă de modul în care Guvernul Grindeanu a înţeles să-şi exercite puterea.

"Am votat cu PSD şi acum îmi pare rău. Locul hoţilor este la puşcărie, nu pe străzi", ne declară un bătrân din Piaţa Victoriei.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Printre cei intervievaţi de reporterul Epoch Times este şi un fost secretar de stat care, asemenea ministrului Jianu, şi-a dat în această dimineaţă demisia, nemulţumit de adoptarea celor două ordonanţe.

Până ieri am făcut parte din acest guvern am fost secretar de de stat, coordonator al programului Centenar. Şi mi-am dat demisia tocmai pentru că modul în care au înţeles să nu se preocupe de interesul public ci de interesele personale ale unor politicieni corupţi, politicieni penali arată clar că nu î interesează România!”, declară protestatarul, arătându-şi legitimaţia.

UPDATE ora 20:50. În Piaţa Victoriei sunt în jur de 60.000 de protestatari. La Cluj - 25.000 de oameni.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Alexandru Socol)

UPDATE ora 20:35. Accesul presei pe latura cu intrarea princiapală a clădirii Guvernului, latură unde s-au manifestat ieri seară ultraşii care au stricat protestul, nu este permis. Nu se ştiu încă motivele. Later edit - Finalmente, situaţia s-a rezolvat după intervenţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, venit la faţa locului.

Potrivit Digi24, la Cluj-Napoca sunt în stradă 25.000 de oameni, la Timişoara 15.000, la Sibiu - 12.000, la Braşov - 8.000, la Oradea 3.000, la Constanţa - 7.500.

UPDATE ora 20:20: În Piaţa Victoriei, la această oră, protestează în jur de 35.000 de persoane.

“Argumentele lor (pentru adoptarea ordonţelor n.r) nu sunt bune, este ca şi cum aş prinde acum pe cineva cu mâinile în buzunarul meu şi ar spune “ştii, mi-era frig îmi încălzesc mâinile”, când de fapt el mă fură. Asta fac şi ei!”, ne declară un protestatar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE ora 20:00: Cum arată protestele în ţară: Timişoara - 15.000 de oameni, Cluj-Napoca - 10.000, Sibiu - 12.000, Iaşi - 4.000, Braşov - 2.500, Bacău - 2.500, Oradea - 1.000, Alba Iulia - 2.200, Suceava - 2.000, Constanţa - 3.500, Galaţi - 1.200, Craiova - 1.000, Piteşti - 3.000, Deva - 1.000, informează Digi24.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE: La fel ca ieri, Piaţa Victoriei este neîncăpătoare pentru numărul mare de protestatari. Mulţimea se întinde şi pe bulevardele adiacente şi valuri de oameni continuă să vină dinspre metrou de la Piaţa Romană. În mulţime pot fi văzuţi foarte mulţi tineri, multe familii tinere cu copii.

Unul dintre mesajele care impresionează poate fi citit pe pancarta ţinută de o fată: "Zi de zi aici vom fi".

UPDATE. Din ce în ce mai multă lume se strânge în faţa Guvernului. Ultima estimare (ora 19:55): 30.000 de protestatari "anti-elefanţi".

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE: În Piaţa Victoriei, potrivit ultimelor estimări, se află în jur de 20.000 de români. "Abrogare, abrogare", strigă oamenii, cu referire la ordonanţa care mutilează Codurile penale.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE: "Nu scăpaţi, nu scăpaţi", strigă mulţimea.

UPDATE: În Piaţa Victoriei protestează în jur de 10.000 de persoane şi oamenii continuă să vină dinspre metrou. Pentru a arăta că protestatarii sunt paşnici şi nu au nimic de a face cu ultraşii care s-au lansat în violenţe ieri, un manifestant a venit cu flori pe care le dăruieşte jandarmilor.

UPDATE: "DNA, să vină să vă ia!", "Hoţii, hoţii!" şi "PSD să vină să vă ia" se scandează în faţa Guvernului. În mulţime se flutură drapele tricolore şi pot fi văzuţi mulţi părinţi însoţiţi de copii.

Proteste au loc în seara asta şi în Iaşi, Timişoara, Sibiu precum şi în Diaspora.

UPDATE: În jur de 5000 de persoane s-au strâns deja în Piaţa Victoriei. Se scandează "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Abrogare!".

Ministrul de Interne, Carmen Dan a intrat şi ea în "gura" Pieţii după declaraţiile făcute astăzi, pe ţarcul metalic care delimintează spaţiul de protest fiind montat un mare banner cu mesajul "Iliescu cu minerii, Carmen Dan cu huliganii!"

* * *

Cetăţenii Capitalei se strâng, din nou, pentru a treia seară consecutiv, în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de adoptarea, pe şest, a ordonanţei graţierii şi ordonanţei vizând modificarea Codurilor Penale în favoarea corupţilor, arată numeroase postări pe Facebook.

Marţi, în România au ieşit în stradă 300.000 de persoane, dintre care circa 120.000 în Bucureşti. Protestul paşnic organizat la Guvern a fost însă spart de ultraşi care au aruncat în jandarmi cu petarde, sticle, pietre etc., dându-le forţelor de ordine ocazia de a interveni în forţă şi a dispersa mulţimea, aruncând în derizoriu protestul anti-guvernamental.

Reamintim că uriaşele mişcări stradale - cele mai ample din ultimele decenii - au fost cauzate de decizia Guvernului de a adopta, în pofida nemulţumirii cetăţenilor şi a instituţiilor anticorupţie, o ordonanţă a graţierii şi una vizând modificarea Codurilor Penale.

Photo credit: Mihuţ Savu