Peste 300.000 de români, în stradă, împotriva Guvernului

Cel mai mare protest de după Revoluţie! Strada se revoltă împotriva celor care au adoptat "mişeleşte", noaptea, "ordonanţele-elefant". Peste 300.0000 de români strigă "Hoţii, hoţii" şi "Demisia" în faţa Guvernului, determinaţi să-i dea jos pe cei ce au legalizat "corupţia organizată".
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

UPDATE ora 00: 42 - Cucerită în forţă de jandarmi, Piaţa Victoriei arată ca după război, un peisaj dezolant, plin de sticle goale şi pietre lăsate în urmă de ultraşi. Cele întâmplate nu au reuşit însă să-i dezarmeze pe cetăţenii bine intenţionaţi.

Tablou dezolant în Piaţa Victoriei la finele ciocnirii ultrasilor cu jandarmii
Tablou dezolant în Piaţa Victoriei la finele ciocnirii ultrasilor cu jandarmii (Epoch Times)

UPDATE ora 00: 21 - În jur de 60 de ultraşi au fost reţinuţi iar jandarmii s-au răspândit în Piaţă, ocupând din ce în ce mai mult teritoriu.

Haos la Guvern
Haos la Guvern (Epoch Times)

UPDATE ora 00: 10 - "Fraţii Negoiţă au strâns galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel şi i-au adus cu autobuzele la protest înarmaţi cu petarde şi lacrimogene ca să strice protestul din această seară. Fraţii Negoiţă sunt membri PSD cu dosare penale care beneficiază de legea graţierii!", scrie pe Facebook Carmen Negoiţă, fosta soţie a patronului FC Dinamo Bucureşti, Ionuţ Negoiţă, preluată de HotNews.

UPDATE ora 23: 49 Patru persoane au fost transportate la spital în urma ciocnirilor dintre ultraşi şi forţele de ordine, respectiv doi jandarmi şi doi protestatari, a anunţat la Digi24 Raed Arafat. Niciunul dintre cei patru nu este în stare gravă.

UPDATE ora 23:12 Jumătate din Piaţă este ocupată de jandarmi care au valorificat scandalul stârnit de ultraşi pentru a ocupa zona. În jumătatea de nord a Pieţei Victoriei încă se protestează, numărul manifestanţilor fiind de 4-5.000. Forţele de ordine au blocat accesul dinspre Piaţa Victoriei şi Lascăr Catargiu.

Agitatorii au dat foc unui chioşc de ziare, pe acelaşi model de deturnare a protestelor folosit în 1990 la Mineriadă de autorităţile statului condus de Iliescu şi FSN.

UPDATE ora 23:12 Pe fundalul turbulenţelor stârnite de ultraşi la protest, o parte din protestatari părăsesc Piaţa Victoriei. Conform postului TV Realitatea, incindentele din Piaţă au fost pregătite, în spatele lor fiind un plan ce implică galeriile de fotbal, Clanul Sportivilor, pe Niro etc.

UPDATE ora 23:07. În Piaţa Victoriei intră trupele speciale ale Jandarmeriei şi pompierii.

Jandarmi
Jandarmi (Epoch Times)

UPDATE ora 22:38. Situaţia se încinge la propriu la Guvern. Un grup de circa 100 de agitatori comasaţi la intrarea dinspre Lascăr Catargiu a Guvernului aruncă înspre jandarmi cu petarde, fumigene, sticle şi tot ce le cade în mână. Agitatorii, care vor să strice manifestaţia, eminamente paşnică, au rupt şi gardul metalic şi atacă forţele de ordine. Jandarmi au reacţionat dând cu gaze lacrimogene. Din mulţime se scandează "Fără violenţă!" şi "Nu aşa" în timp ce petardele explodează în continuu.

Foc şi haos în Piaţa Victorie
Foc şi haos în Piaţa Victorie (Epoch Times)

Un agitator e luat pe sus de jandarmi de mâini şi picioare şi bagat în curtea Guvernului. Scutierii au intervenit şi ei împingând mulţimea circa 20 de metri în spate.

Potrivit Realitatea TV, atacatorii jandarmilor sunt un grup de Ultras din galeria echipei Dinamo, echipă patronată de Ionuţ Negoiţă - unul din posibilii beneficiari ai ordonanţelor vizând graţieri şi mutilarea Codului Penal.

UPDATE ora 22:08. Atmosfera este tot mai tensionată la Guvern. În timp ce jandarmii devin din ce în ce mai numeroşi, fiind aranjaţi, pe alocuri, pe 4 sau chiar 5 rânduri, dinspre câtiva turbulenţi se aruncă cu petarde.

Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

UPDATE ora 21:55. Tot mai mulţi jandarmi sunt comasaţi în faţa Guvernului, cordonul forţelor de ordine fiind acum unul triplu.

Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

UPDATE ora 21:40. „Hoţii, Hoţii”, „PSD, ciuma roşie”, „Abrogaţi şi-apoi plecaţi!”, „DNA să vină să vă ia” strigă frecvent mulţimea din Piaţa Victoriei.

Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

UPDATE ora 21:30. Jandarmii au început să avertizeze, la megafoane, că oamenii participă la o manifestaţie neautorizată şi ilegală.

Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

Potrivit Digi24, au loc proteste şi în diaspora, în 13 oraşe: Dublin, Helsinki, Viena, Luxembourg, Belfast, Oslo, Londra, Paris, Bruxelles, Copenhaga, Munchen, Torino, Leeds. În ţară au loc proteste în 50 de oraşe, la Sibiu şi la Timişoara fiind câte 20.000 de oameni în stradă, la Cluj-Napoca 30.000, la Constanţa - 5.000, la Bacău - 6.000, la Braşov - 8.000, Craiova - 3.000, Galaţi - 3.000, Iaşi - 10.000.

UPDATE ora 21:10. Aproximativ 150.000 de români protestează în faţa Palatului Victoria din Capitală.

Atmosfera este extrem de încinsă. Între timp jandarmii pregătesc buteliile cu gaze lacrimogene.

Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"
Proteste împotriva "ordonanţelor-elefant"

Un tânăr a fost deja extras din mulţime după ce a aruncat cu petrade în jandarmi. La colţul din stânga al Guvernului se află un grup de provocatori care aruncă mereu petarde şi încearcă să stârnească scandal.

UPDATE ora 21:00. Peste 300.000 de protestatari sunt în aceste momente în stradă.

"Abrogaţi şi-apoi plecaţi!", strigă oamenii.

UPDATE ora 20:55. "Dragnea la puşcărie", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor" sau "Trădătorii, trătătorii", strigă mulţimea.

Participanţii la protest intervievaţi de reporterul Epoch Times se declară indignaţi de modul în care Guvernul Grindeanu a adoptat cele două OUG-uri fără să ţină seama absolut deloc de voinţa cetăţenilor.

"M-a scos în stradă situaţia în care a ajuns România, situaţia limită în care se află ţara, faptul că o mână de hoţi – ca nu le putem spune altfel – au dat la ceas de seară, în mod mişeleşte , ordonanţe pentru ei însăşi, fără să se gândească la efectele pe care aceste legi le au asupra ţării! Banditism ca asta… nu stiu dacă în ţările din Africa se poate întâmpla aşa ceva", declară un protestatar, ţinând în mână o pancartă cu mesajul “Căpitane de judeţ, o să intri la coteţ, tu şi ai tăi nătăfleţi,”

În zona jandarmilor au fost aruncate petarde. Se strigă "Fără violenţă", în timp ce petardele pocnesc.

UPDATE ora 20:35. În jur de 200.000 de români protestează în toată ţara.

UPDATE ora 20:20. În Capitală protestează acum 100.000 de oameni, iar în ţară în jur de 75.000. Este cel mai mare protest de după Revoluţie.

UPDATE ora 20:10. Ultimele estimări: Bucureşti - 60.000, Cluj - 20.000, Timişoara - 20.000, Sibiu - 10.000, Iaşi - 5.000, Oradea - 5.000 şi alte mii în oraşe precum Braşov, Alba Iulia, Bacău, Arad, Suceava, Ploieşti sau Târgu Mureş.

UPDATE ora 20.00. Clădirea Guvernului este împrejmuită de vaste efective de jandarmi, majoritatea dintre ei dotaţi cu căşti şi scuturi. Forţele de ordine stau în spatele unui gard metalic dublu iar în dreptul lor, în prima linie, sunt persoane cu figuri dubioase care huiduie şi care par a fi provocatoare.

Pe de altă parte, marea majoritate a participanţilor sunt oameni tineri, familişti, mulţi dintre participanţi sunt de altfel însoţiţi de copii mici.

Pe pancarte se pot vedea mesaje precum: "Guvern trădător", "OUG-ul doar pentru voi, luaţi-o înapoi", "Guvernul Grindeanu - trădător de ţară", "Jos Guvernul", sau "Iubirea de ţară, în stradă se măsoară".

UPDATE ora 19:55. Potrivit ultimelor estimări, numărul protestatarilor din faţa Guvernului se ridică la 50.000.

"Abrogare, abrogare", strigă mulţimea, făcând referire la ordonanţa care mutilează Codurile penale, care încă poate fi retrasă de Executiv.

Şi la Cluj are loc un protest masiv - în jur de 20.000 de oameni au ieşit în stradă.

UPDATE ora 19:45. Piaţa Victoriei a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de protestatari, mulţimea întinzându-se şi pe bulevardele adiacente. Dinspre P-ţa Romană continuă să vină valuri de oameni.

"Hoţii, hoţii", strigă mulţimea.

Proteste împotriva Guvernului Grindeanu
Proteste împotriva Guvernului Grindeanu (Emilia Şercan/Facebook)

UPDATE ora 19:35. Odată cu venirea serii, protestele capătă amploare tot mai mare. În Bucureşti sunt aproximativ 30.000 de oameni, 15.000 în Timişoara şi 7.000 în Iaşi.

UPDATE ora 19:20. La această oră, în jur de 20.000 de protestatari cer demisia Guvernului Grindeanu în Piaţa Victoriei. În zonă au fost trimise efective impresionante de jandarmi.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Robin Simion)

UPDATE ora 19:00. Numărul participanţilor la protest strânşi în Piaţa Victoriei este estimat la 15.000. Oamenii strigă "Hoţii, hoţii" şi "Abrogare!"

UPDATE ora 18.45. În jur de 10.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei iar numărul lor creşte. Şi la Timişoara, Cluj, Ploieşti, Iaşi, Sibiu şi alte oraşe mai mari sau mici ale ţării oamenii scandează pe străzi, cerând demisia Guvernului şi retragerea celor două ordonanţe.

UPDATE. Protestul continuă la Guvern, sub semnul solidarităţii. În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia mai multe persoane care împart hrană şi apă manifestanţilor.

UPDATE. În Piaţa Victoriei sunt în jur de 2.000 de protestatari care cer apăsat demisia Guvernului Grindeanu.

Proteste la Guvern după adoptarea OUG-urilor elefant, 1 februarie
Proteste la Guvern după adoptarea OUG-urilor elefant, 1 februarie (Mihuţ Savu/Epoch Times)

UPDATE. "Guvernaţi ca să furaţi?" este întrebarea pusă miniştrilor Grindeanu printr-o pancartă pusă de un protestatar pe ţarcul unde i-au îngrădit jandarmii.

Proteste la Guvern după adoptarea OUG-urilor elefant, 1 februarie
Proteste la Guvern după adoptarea OUG-urilor elefant, 1 februarie (Mihuţ Savu)

UPDATE. Numărul protestatarilor ieşiţi în faţa Guvernului a ajuns la circa 1.500. Piaţa răsună de huiduieli, vuvuzele şi răpăit de tobe.

Protest după adoptarea ordonanţelor elefant, 1 februarie 2017
Protest după adoptarea ordonanţelor elefant, 1 februarie 2017 (Mihuţ Savu/Epoch Times)

UPDATE. În Piaţa Victoriei se scandează "M-am săturat să fiu furat!", "PSD, ciuma roşie!" şi se huiduie puternic. În mulţime se văd pancarte cu mesaje precum "Europa SOS", "Jos, Hoţilor", "Eu îmi învăţ copiii să nu fure, tu?"

Proteste post adoptare ordonanţe-elefant, 1 februarie 2017
Proteste post adoptare ordonanţe-elefant, 1 februarie 2017 (Mihuţ Savu/Epoch Times)

UPDATE. Câteva sute de oameni s-au strâns, deja, în Piaţa Victoriei, unde scandează "jos Guvernul!", "Demisia, Demisa" "România, trezeşte-te!"

Proteste post adoptare ordonanţe-elefant, 1 februarie 2017
Proteste post adoptare ordonanţe-elefant, 1 februarie 2017 (Mihuţ Savu)

Protest post adoptare a ordonante-elefant, 1 februarie 2017
Protest post adoptare a ordonante-elefant, 1 februarie 2017 (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Protestatarii au fost îngrădiţi într-un ţarc metalic amenajat de forţele de ordine.

* * *

Protestele contra "ordonanţelor-elefant" continuă. Românii se mobilizează pe Facebook, pentru noi ieşiri în stradă, după ce, în ciuda opoziţiei cetăţenilor şi a instituţiilor anticorupţie, Guvernul a adoptat marţi seara, pe furiş, ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor.

"Au dat legea mişeleşte, noaptea, au minţit că vor discuta doar despre Buget în seara asta.
Au Încălcat Art 40, alin 2 din Constituţie.
Iar din acest motiv, acest guvern trebuie să plece.
Iar pentru a nu fi ales iarăşi un guvern format din PSD, eventual în frunte cu Liviu Dragnea, acest parlament trebuie să plece.
Aşteptăm demisia lor, dacă nu, paşnic ocupăm Guvernul şi Casa Poporului.
Invităm lumea din restul României să se alăture la Bucureşti, pentru a scăpa de acest coşmar.
Începând de azi, studenţii au gratuit transportul cu trenul, deci este şi mai uşor să ajungă în Bucureşti.

Puterea a legalizat Corupţia organizată.
Legea trecută conţine lucruri mai grave decât primul proiect", scriu organizatorii, pe Facebook.

Potrivit anunţurilor de pe paginile de socializare, protestele ar urma să aibă loc zilnic, începând cu ora 9.00, în faţa Guvernului.

Reamintim că marţi seara Guvernul a adoptat pe şest cele două ordonanţe mult hulite de societatea civilă şi criticate de instituţiile anticorupţie. Adoptarea a fost făcută pe furiş, fără ca cele două acte normative să fi fost puse pe ordinea de zi, într-un dispreţ total faţă de opinia celor peste 100.000 de oameni care au ieşit pe strada duminica trecută pentru a protesta şi faţă de poziţia instituţiilor anticorupţie.

La scurt timp după ce s-a aflat despre adoptarea ordonanţelor, mii de oameni au ieşit pe străzi atât în Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării.

Merită menţionat că la doar câteva ore de la adoptare, ordonanţele au apărut în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că încep să producă efecte în favoarea corupţilor, atât a celor aflaţi după gratii cât şi a celor cu dosare pe rolul instanţelor sau în curs de instrumentare.