România are perspectiva independenţei energetice totale, spune Traian Băsescu

Preşedintele roman, Traian Băsescu (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2012

România are perspectiva independenţei energetice totale, a declarat preşedintele Traian Băsescu după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagră.

“În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenţei energetice totale, iar dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea însăşi dar şi pentru multe alte ţări din Europa”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat însă că va mai dura până va începe exploatarea zăcământului.

“Exploatarea zăcământului va putea începe după ce se fac toate prospecţiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când îşi termină programul de explorări acolo. Este o chestiune cam pe la orizonul anului 2015-2016-2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016 România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a mai spus preşedintele.

Prospecte se vor mai face în alte patru sau cinci zone din Marea Neagră.

Întrebat cum arată nava, Traian Băsescu a spus că este “super, dar nu neapărat din partea de navigaţie, care nu se schimbă mare lucru, dar echipamentele pentru foraje, pentru menţinerea navei pe poziţie în timp de furtună. E o navă care se poate compara cu orice aţi văzut în State”, le-a explicat Băsescu jurnaliştilor.

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagră.

Şeful statului a mai vrut să viziteze nava la 4 februarie, dar şi-a anulat vizita din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

ExxonMobil Exploration&Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom au anunţat luna trecută o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al OMV.

Într-o zonă din Marea Neagră explorată de Petrom şi ExxonMobil ar putea exista între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze, conform estimărilor preliminare. Pe măsură ce explorările vor continua, ar putea fi găsite şi alte cantităţi de gaze.

Resursele au fost descoperite "inclusiv în zona obţinută de România în urma procesului de delimitare finalizat la 3 februarie 2009, la Haga", se arată într-un comunicat al MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor