Petrom anunţă o descoperire de gaze în zona de explorare din sectorul românesc al Mării Negre

ExxonMobil şi OMV Petrom au confirmat miercuri o descoperire de gaze potenţial semnificativă în zona de explorare din sectorul românesc al Mării Negre, se arată într-un raport transmis miercuri de Petrom Bursei.

"ExxonMobil Exploration and Production România Limited (EMEPRL), o filialÄ a companiei Exxon Mobil, împreună cu OMV Petrom SA, deţinută în proporţie de 51% de către OMV Aktiengesellschaft, au confirmat miercuri o descoperire de gaze potenţial semnificativă în zonă de explorare din sectorul românesc al Mării Negre", se arată în raport.

Sonda Domino-1, operată de ExxonMobil, reprezintă prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre şi are o adâncime totală de peste 3.000 metri sub nivelul mării. Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncime de aproximativ 930 de metri.

Sonda de explorare a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultând o estimare preliminară privind acumularea de gaze între 1,5 şi 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 şi 84 miliarde metri cubi). Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt în curs de finalizare.

"ExxonMobil şi OMV Petrom au în plan un nou program de achiziţie seismică 3D în 2012. În urma evaluării rezultatelor sondei Domino-1, precum şi a noilor date seismice se vor stabili paşii următori. Este însă prea devreme în procesul de evaluare şi explorare pentru a stabili dacă blocul Neptun se va dovedi în cele din urmă viabil din punct de vedere comercial sau nu", se mai spune în raport.

În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie putând fi obţinută peste circa 10 ani cel mai devreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie