Matrix ţine cu dinţii. Comisia de Cod electoral decide menţinerea pragului de 5% pentru Parlament

Clădirea Palatul Parlamentului
Clădirea Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Membrii Comisiei parlamentare de Cod Electoral au votat marţi în favoarea menţinerii pragului electoral pentru intrarea unui partid în Parlament la 5%, limitând în acest fel accesul partidelor mici sau recent înfiinţate în forul legislativ al ţării.

De asemenea, membrii Comisiei au mai decis să adopte principiul potrivit căruia numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură să fie unul fix, însă mai mic decât cel din actuala legislatură şi că sistemul electoral să fie acelaşi pentru alegerile celor două Camere, relatează bursa.ro

Membrii Comisiei au mai căzut de acord şi asupra duratei campaniei electorale, care va fi de 30 de zile.

Numărul de parlamentari şi norma de reprezentare pentru populaţie urmează să fie stabilite în şedinţa viitoare, care va avea loc luni, 16 februarie, începând cu ora 16.00. Luni se vor stabili şi principiile pentru legea finanţării partidelor şi pentru legea partidelor politice.

La cererea preşedintelui comisiei, Valeriu Zgonea, s-a mai stabilit ca membrii comisiei să se împartă în trei subcomisii care să lucreze separat, una la legea partidelor şi la legea finanţării partidelor, a doua la legea alegerilor locale, a treia la legea alegerilor parlamentare.

Subcomisiile au termen până pe 1 martie să elaboreze proiectele de modificare a legilor menţionate care vor fi dezbătute şi votate în comisie în perioada 7-15 martie, urmând ca până la finalul lunii martie proiectele să plece la Senat pentru dezbatere şi vot.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.