Roger Stone primeşte 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru minciuni spuse în scandalul WikiLeaks

Roger Stone ieşind de la tribunal, 20 februarie 2020
Roger Stone ieşind de la tribunal, 20 februarie 2020 (ANDREW HARRER—BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES)

Joi, un judecător federal l-a condamnat pe Roger Stone, consilier al preşedintelui Donald Trump, la trei ani şi patru luni de închisoare şi a spus că minciunile pe care le-a spus congresmenilor care investighează ingerinţele ruse în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA reprezintă o ameninţare pentru democraţia americană.

După ce judecătoarea Amy Berman Jackson a condamnat veteranul politicii republicane de la Washington, Trump a indicat că nu are planuri imediate de a-l ierta pe Stone şi că va lăsa procesul legal să îşi deruleze mersul firesc , adăugând că „la un moment dat voi lua o hotărâre”.

"Personal cred că a fost tratat foarte nedrept", a declarat Trump la Las Vegas.

Stone, în vârstă de 67 de ani, care a fost prieten şi consilier al lui Trump de zeci de ani, a fost condamnat pe 15 noiembrie pentru toate cele şapte acuzaţii de a fi minţit Congresul, de obstrucţie a justiţiei şi influenţarea martorilor

"Pârâtul s-a angajat în comportament ameninţător şi intimidant în faţa instanţei", a spus Jackson. "Acest lucru este intolerabil pentru administrarea justiţiei."

Avocaţii lui Stone i-au cerut lui Jackson un nou proces, iar aliaţii săi s-au plâns că unii dintre juraţi au exprimat sentimente anti-Trump pe social media. Unii aliaţi ai lui Trump l-au îndemnat să-l ierte pe Stone.

Marţi, Trump a acordat clemenţă unor criminali proeminenţi condamnaţi pentru corupţie, inclusiv finanţatorului Michael Milken şi fostului guvernator din Illinois, Rod Blagojevici

Sentinţa lui Jackson este considerabil mai mică decât cea cerută de procurori - şapte până la nouă ani, înainte de a fi respinşi de Departamentul de Justiţie, după ce Trump s-a plâns public. Procurorii respectivi au renunţat la dosar.

Stone a fost unul dintre cei mai proeminenţi asociaţi ai lui Trump care au fost condamnaţi sau s-au declarat vinovaţi pentru acuzaţiile care decurg din investigaţia fostului consilier special Robert Mueller, pus de partidul democrat să investigheze amestecul Rusiei în alegerile din 2016 pentru a stimula candidatura lui Trump.

El a fost condamnat pentru că a minţit Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor cu privire la încercările sale de a contacta organizaţia WikiLeaks, site-ul care a publicat e-mailuri despre rivalul electoral al lui Trump din 2016, Hillary Clinton.