Rezoluţie simbolică: Parlamentul UE cere suspendarea procesului de aderare a Turciei la UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Parlamentul European a votat pentru suspendarea oficială a discuţiile de aderare ale UE cu Turcia, invocând deteriorarea scenei politice şi democratice în timpul guvernării lui Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentarii UE au votat rezoluţia simbolică fără caracter obligatoriu cu 370 de voturi pentru, 109 împotrivă şi 143 de abţineri, potrivit Deutsche Welle.

“Parlamentul European este profund îngrijorat de situaţia gravă vizând respectarea drepturilor omului, statul de drept, libertatea mass mediei şi menţinerea luptei anticorupţie în Turcia, precum şi în legătură cu sistemul prezidenţial atotputernic”, a precizat organismul european într-o declaraţie publicată miercuri seară.

Guvernele UE vor trebui să voteze cu majoritate de voturi suspendarea acţiunilor de aderare a Turciei la blocul european, lucru care va duce la suspendarea unor programe de finanţare.

Kati Piri, parlamentar socialist olandez şi raportor UE privind Turcia, a declarat că apelurile europene repetate adresate Turciei pentru respectarea drepturilor fundamentale au fost ignorate.

“Pe lângă gravele încălcări ale drepturilor omului, a distrugerii statului de drept şi a faptului că Turcia deţine recordul mondial în privinţa numărului de jurnalişti aruncaţi în spatele gratiilor, Constituţia ţării recent modificată consolidează autoritarismul lui Erdogan”, a afirmat Piri.

Procesul aderării Turciei la UE, care durează de 15 ani, a stagnat de mult timp, chiar înainte ca regimul Erdogan să se dezlănţuie asupra opoziţiei după lovitura de stat eşuată în 2016.

Într-o declaraţie, Ministerul turc de Externe a etichetat votul din Parlamentul European ca fiind “unilateral” şi “nefondat”.

“Aderarea la Uniunea Europeană rămâne obiectivul nostru strategic”, a declarat ministerul, cerând blocului să desfăşoare discuţii constructive şi să modernizeze uniunea vamală.

În timpul votului de miercuri, parlamentarii europeni au recunoscut totuşi rolul Turciei în găzduirea a peste 3,5 milioane de migranţi sirieni. De asemenea, ei au cerut ca fondurile europene să fie redirecţionate de la guvernul turc pentru a susţine grupurile societăţii civile.