SUA avertizează din nou Turcia cu privire la “gravele consecinţe” ale achiziţionării sistemului rusesc S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Relaţiile militare turco-americane vor suferi “grave consecinţe” în cazul în care Ankara va achiziţiona sistemul rusesc de apărare aeriană S-400, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Charlie Summers a avertizat că SUA ar putea bloca Turcia să cumpere sistemul de rachete american Patriot. Ankara a semnat în 2017 un acord cu Moscova pentru achiziţionarea sistemului S-400, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, Turcia participă în programul F-35 şi plănuieşte să cumpere 100 de avioane F-35 de la americani cu speranţa că va putea folosi sistemul până în 2020.

Summers a declarat: “În cazul în care Turcia cumpără sistemul S-400, vor exista consecinţe grave cu privire la relaţiile noastre militare, precum şi la achiziţionarea sistemului Patriot şi a avioanelor F-35. Ei nu vor obţine avioanele F-35 dacă vor cumpăra sistemul S-400”.

De asemenea, generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a cerut Congresului SUA să împiedice Turcia să obţină avionul F-35 în cazul în care va avansa cu pregătirile de achiziţionare a sistemului rusesc.

Joia trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut că acordul cu Rusia privind S-400 a fost încheiat şi probabil că un nou acord privind achiziţionarea de sisteme S-500 va fi definitivat în viitor.

“[Acordul] a fost încheiat. Nu poate fi cale de întoarcere. Ar fi imoral”, a precizat Erdogan.

În plus, la rândul său, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu a afirmat că Ankara refuză să abandoneze acordul pentru sistemul S-400.

Ultima criză diplomatică dintre Turcia şi SUA a rezultat în prăbuşirea lirei turceşti la un nivel scăzut record în august 2018.

Turcia aparent a plătit deja Moscovei o parte din costul contractului şi diverşi analişti au precizat că lui Erdogan i-ar fi greu acum să se retragă din acordul încheiat cu ruşii.