Revoluţionarii din Asociaţia 21 Decembrie, în pericol de evacuare

Asociaţia 21 Decembrie 1989, cunoscută opiniei publice pentru lupta sa împotriva clasării dosarului Revoluţiei, este pe punctul de a-şi pierde sediul, în urma unei sentinţe cu multe semne de întrebare, pronunţată după procese care au durat peste 16 ani.
Teodor Maries
Teodor Maries (Florin Chirila/Epoch Times)

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a reclamat, la DNA, faptul că sediul în care funcţionează este pe cale de a fi restituit în urma unui proces trucat, „opera unor avocaţi de conivenţă cu unii magistraţi”, relatează Puterea.ro. Spectrul evacuării ameninţă Asociaţia în timp ce membrii ei sunt implicaţi într-o serie de procese la Înalta Curte pentru a obţine redeschiderea dosarului Revoluţiei, clasat în octombrie anul trecut de procurorii militari.

Potrivit puterea.ro, sediul Asociaţiei a fost revendicat de reclamanţi care nu au fost văzuţi de niciun judecător, care figurează în acte cu o adresă falsă şi, mai presus de acestea, care nu ar avea niciun drept asupra clădirii. Proprietarul de drept, cel care ar fi putut solicita restituirea, este „un inginer de la Relaxa” care nu are nicio legătură cu persoanele care au obţinut sentinţa de restituire - doi fraţi, fiii unui anume Gianni Grigore, fostul proprietar, de dinaintea înstrăinării imobilului, nu a naţionalizării.

"Nu este deloc exclus ca aceştia să nu fie în viaţă sau să nu fie autorii reali ai cererii de restituire! Niciunul nu a fost văzut la faţă, vreodată, de vreun magistrat din România, şi există suspiciuni întemeiate implicit cu privire la autenticitatea adreselor la care aceştia ar domicilia în străinătate (Germania, respectiv Canada). În plus, o expertiză grafoscopică a desfiinţat pur si simplu documentele prezentate în susţinerea dreptului de proprietate, în sensul că semnatarul actului doveditor al proprietăţii (Gianni Grigore) nu este persoana la care se face referire în act, iar două acte întocmite, conform datelor de pe ele, la 13 ani distanţă unul de celălalt, sunt realizate folosindu-se probabil aceeaşi maşină de scris, fără ca aceasta să arate semne de uzare.", scrie Puterea.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că Asociaţiei 21 Decembrie 1989, condusă de Teodor Mărieş, persoană care a făcut aproape două sute de zile greva foamei pentru aflarea adevărului despre Revoluţie şi pentru ca omorurile din 89 să nu se prescrie, i se datorează o serie de decizii CEDO prin care statul român a fost condamnat pentru nesoluţionarea într-un termen rezonabil a dosarului Revoluţiei. În prezent, membrii Asociaţiei sunt implicaţi în lupta pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei, clasat de procurorii militari.

La ultimul termen judecat la Înalta Curte, Mărieş a fost evacuat de jandarmi din sală, pe motiv că a "îndrăznit" să acuze completul de judecată că încearcă să tergiverseze soluţionarea plângerii revoluţionarilor. A aceloraşi revoluţionari care acum sunt în pericol de a fi scoşi din sediu.