Şedinţă cu scântei la Înalta Curte. Dosarul Revoluţiei, tergiversat din nou

Magistraţii Înaltei Curţi au cerut, miercuri, evacuarea preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie 1989 din sala în care se judecă plângerile faţă de clasarea dosarului Revoluţiei, după ce acesta a obiectat faţă de o nouă tergiversare a dosarului.
Teodor Mărieş şi Antonie Popescu la Ministerul de Justiţie, 05 ianuarie 2016
Teodor Mărieş şi Antonie Popescu la Ministerul de Justiţie, 05 ianuarie 2016 (Epoch Times România)

Magistraţii Înaltei Curţi au amânat din nou o decizie cu privire la plângerile unor revoluţionari şi urmaşi ai eroilor faţă de clasarea dosarului Revoluţiei. Decizia judecătorilor de a da un nou termen în loc să ia o hotărâre clară legată de legalitatea (?!) clasării crimelor din acel decembrie când s-a murit pentru libertate a declanşat o reacţie vehementă din partea preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie 1989, magistraţii cerând ca acesta să fie scos din sala de judecată de jandarmi.

Potrivit Realitatea.net., Mărieş a ridicat vocea în sala de judecată după ce magistratul a decis un nou termen, pe 24 februarie. Revoltat, Teodor Mărieş a susţinut că ceea ce se întâmpla nu este normal şi a acuzat că se doreşte tergiversarea acestui dosar, iar Curtea Supremă trebuie să decidă, o dată pentru totdeauna, dacă se continuă judecarea dosarului sau se închide, pentru ca victimele şi urmaşii eroilor să meargă şi să conteste decizia la Curtea Eurpeană de Drepturile Omului, for care, reamintim, a condamnat în repetate rânduri România pentru nesoluţionarea într-un termen rezonabil a dosarului Revoluţiei.

Cum Mărieş a ridicat vocea în sala de judecată, magistraţi au cerut jandarmilor să-l evacueze.

Reamintim că în octombrie 2015, la două zile de la istorică punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei. Revoltaţi de această decizie halucinantă, toţi membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei, contestaţiile fiind respinse. În consecinţă, Asociaţia 21 Decembrie s-a adresat Înaltei Curţi cerând redeschiderea dosarului. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, per total, la ÎCCJ au fost depuse circa 300 de plângeri.

Recomandăm şi Apelul unei mame: "Nu-i lăsaţi să îmi ucidă fiul încă o dată!" (Video)

După depunerea plângerilor la a Înalta Curte şi repartizarea lor la diverse complete de judecată, au apărut însă numeroase probleme, mai noi sau mai vechi, de pe vremea când se încerca îngroparea dosarului, iar la finele săptămânii trecute magistraţii Înaltei Curţi au respins ca inadmisibilă plângerea formulată de Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti, împotriva ordonanţei de clasare a Dosarului Revoluţiei. Mai mult, Asociaţiei, entitate care luptă de ani de zile pentru aflarea Adevărului despre crimele din Decembrie 1989 i-a fost impusă şi plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Alte zeci de plângeri similare faţă de clasarea dosarului, formulate de membri ai Asociaţiei precum şi de alte victime ale Revoluţiei au fost întoarse la completurile iniţial învestite, primind noi termne de judecată, după ce s-a respins cererea de conexare a acestora la plângerea depusă de Asociaţia 21 decembrie.

„Vor să anuleze calitatea Asociaţiei şi vor să înlăture posibilitatea participării noastre la procese, în sala de şedinţe, pentru că poziţia noastră este simplă, tranşantă şi fără echivoc: deciziile CEDO trebuie să fie respectate!”, a declarat, la momentul respectiv Teodor Mărieş pentru Epoch Times. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici